Videó

Nagyik és unokák mesélik el a XX. századot (X)

Hét évig forgatta új filmjét Révész Bálint. Az egykori angol kémnő, a náci Németországbeli táncosnő és egy magyar holokauszt túlélő nagymama történetét bemutató dokumentumfilmet november 1-től vetítik a hazai mozik. A film sikerrel szerepelt a nemzetközi filmfesztiválokon, és elnyerte a magyar filmkritikusok legjobb dokumentumfilmnek járó díját.

A film háttere

A magyar-angol koprodukcióban készült dokumentumfilm alkotói, Merry, Ruben és Bálint az egyetemen barátkoztak össze, ahol gyorsan kiderült hogy mindhármukat nagyon szoros kapcsolat fűzi a nagymamájukhoz. A nagyik felnőtté válásának történetei kristályosodnak ki unokáikkal folytatott beszélgetéseikben, akik maguk is éppen a felnőtté válás küszöbén álltak.

Fotó: A Nagyi projekt hivatalos plakátja (c) ELF Pictures

A magyar nagyit, a zsidó Líviát 16 éves korában deportálták Dachauba, ahol az egész családja odaveszett. A második világháború után lelkes kommunistává vált. Az angol nagyi, Zan 18 éves volt ebben az időben, és a brit titkosszolgálatnak dolgozott kódfejtőként. Személyesen találkozott még Hitlerrel is. A háború után beleszeretett egy férfiba, akiről csak az esküvőjük után tudta meg, hogy ugyancsak kém. Együtt harcoltak a nácizmus, majd a kommunizmus ellen. A német nagyi, Gudrun, aki ekkor még csak 9 éves volt, általános iskolás évei alatt lelkesen énekelte a náci indulókat és lenyűgözte a nemzeti szocialista propaganda lelkülete. Ezért a mai napig lelkifurdalása van. A fiúk forgatni kezdtek a nagyijaikkal, és maguk sem sejtették, hogy hét éven fogják gyűjteni az emlékeket.

Fotó: Révész Bálint rendező és az alternatív plakát (c) ELF Pictures

Nagyik és unokák

Ahogyan Révész Bálint nagymamája is hangsúlyozza, beszélni kell a traumákról. Az időbeli távolság a nagyszülők által megélt borzalmak és az unokák tudatra ébredése között képessé teszi az unokákat objektívebben gondolkodni a történtekről. Az unokák felelőssége és feladata megtalálni azt az univerzális nyelvet, amelyet használva az elkövetkező generációk képesek lesznek átörökíteni azokat a tanulságokat és értékeket, amelyek a huszadik században keletkeztek.

A film erőssége a magával ragadó főszereplők történeteiben, érzelmeiben és az autentikus szituációkban rejlik. A rendező ezt a nyers szellemet szerette volna kihangsúlyozni. Révész Bálint szerint “az eltűnőben lévő generációval csak felszabadultan és korlátok nélkül szabad beszélgetni, másra nincs már idő. Kérdezd, amíg lehet!”

  • A NAGYI PROJEKT 7 éven át forgott
  • Elnyerte a Magyar Filmkritikusok legjobb dokumentumfilmnek járó díját
  • Szabó Eszter Ágnes képzőművész hímezte az alternatív plakátot
  • 2018. november 1-től vetítik a hazai mozik
  • Hazai forgalmazója az ELF Pictures.

A film előzetese:

NAGYI PROJEKT / hivatalos előzetes (12) from ELF Pictures on Vimeo.

Legfrissebb videók
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik