Kultúra

Ezek a legjobb magyar épületeknek és terveknek járó Média Építészeti Díj döntősei

A finalisták közül november elején, egy nyilvános gálán választják majd ki a legjobbakat. Galéria.
Korábban a témában:

Magyarország vezető online szakmai napilapja, az Építészfórum tizennegyedik alkalommal rendezi meg a Média Építészeti Díja (MÉD) eseményt, melynek finalistáiról október 18-án hullt le a lepel.

A nemzetközi előzsűri a több mint száznegyven jelentkező közül választotta ki a legjobbakat, melyek közül november 8-án, a Művészetek Palotájában tartandó, prezentációkkal, filmekkel és fogadással színesített, a közérthetőséget és szórakoztatást szem előtt tartó nyilvános gálán választják ki a legjobbat. A vezető magyar sajtóorgánumok újságíróiból – a 24.hu-t Vincze Miklós képviseli majd – álló médiazsűri, illetve az átadón megjelenő közönség előtt a tervezők egy rövid prezentációban mutatják be az általuk tervezett projektet.

A díjak egy részéről döntő zsűri mellett a közönség, illetve a szakma képviselői is szóhoz jutnak majd: a közönségdíjat a nézők, az Index.hu különdíját az oldalon szavazók, az Austrotherm Energiahatékonysági Különdíjat, a Kovács Zoltán Emlékdíjat, az Europa Design Belsőépítészeti Különdíjat, a Lechner Tudásközpont Legjobb 1945 után Épült Épület Rekonstrukciója Különdíját, a Gránit Pólus a Nagyberuházások Különdíját, valamint a Fejlesztői Szakmai Nagydíjat pedig az esemény támogatói ítélik oda. Ezen az estén osztják ki először a Perika-díjat, amit az Építészfórum társalapítója és egykori főszerkesztője, Pásztor Erika Katalina emlékére hozott létre az Építészfórum.

A szakmai elismerés az ő művésznevét viseli. A MÉD sokszínűségének bizonyítékaként az épület kategória 5 finalistája között találunk kikötőt, családi házat, piacot, erdei hidat és reprezentatív fogadóépületet, míg a terv kategória 6 döntőbe jutott projektje egy téglagyár, hospice-ház, búvárbázis, dohányfeldolgozó tanüzem, ifjúsági műhely és malom vízióit tárja elénk.

Az előzsűri a szelekció során megtekintett összesen 76 épület és 69 terv alapján idén is átfogó véleményt fogalmazott meg az elmúlt év hazai építészeti tendenciáival kapcsolatban. Úgy látják, hogy

„a magyar építészek tiszteletben tartják a hagyományokat, de értik a modern élet igényeit is.”

Az ítészek olyan épületeket kerestek, amelyek illeszkednek, beleolvadnak épített vagy természetes környezetükbe, ugyanakkor jellemző rájuk az aprólékos tervezés, a formai innováció és a környezettudatosság. Az elmúlt egy év magyar építészetét a tervezés és a megvalósítás szintjén is magas színvonalúnak találták. Az Indira van’t Klooster által vezetett előzsűri üdvözölte az új irodaterek minőségi belsőépítészeti megoldásait, fontosnak tartják, hogy az építészek „feladatuknak érzik jobbá tenni a dolgozók munkakörnyezetét.” Örömmel konstatálták, hogy a helyreállításoknak köszönhetően megannyi építészeti értéket sikerült megmenteni, habár a felújított külsőn tetten érhető odaadó munkához képest a belső terek anyaghasználatukban és berendezésükben gyakran másodlagosnak, egyszerűnek tűntek.

Az előzsűri tagjai a nemzetközi építészet kiemelkedő alkotói és kritikusai voltak: Indira van’t Klooster (az A10 építészeti magazin alapítója és főszerkesztője, 2014 óta a Média Építészeti Díja nemzetközi előzsűrijnek elnöke), Omer Kanipak (építész, építészeti fotográfus), Olga Ioannou (építész), illetve a Magyar Építőművészek Szövetsége képviseletében Z. Halmágyi Judit (építész)

 

Az idei médiazsűri tagjai: Bagi László (Forbes), Csatlós Hanna (HVG), Ficsor Benedek (Magyar Hang), Földes András (Index), Rajcsányi Gellért (Mandiner), Sümegi Noémi (Magyar Konyha), Vincze Miklós (24.hu)

 

Szakmai bírálók: Beleznay Éva (urbanista, építész), Dúll Andrea (környezetpszichológus), Somogyi Krisztina (vizuáliskörnyezet-kutató, építészkritikus, egyetemi docens)

A Média Építészeti Díjáért versengő épületek idén tehát a következők:

Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötő (Hatvani Ádám, Korompay Attila, Dékány Tibor)

Fotó: Danyi Balázs/MÉD
Fotó: Danyi Balázs/MÉD

Budaörsi duplex villa (Horváth Dénes / déBert Építészek Kft.)

Fotó: Danyi Balázs/MÉD
Fotó: Danyi Balázs/MÉD

Újpesti Új Vásárcsarnok és Kulturális Rendezvényközpont – (Bun Zoltán, Bikki István / Firka Építész Stúdió)

Fotó: Schöff Gergely/MÉD
Fotó: Schöff Gergely/MÉD

Kőzúgó HÍD.ON (Bíró Árpád, Kovács Károly Lehel, Nagy Mercédesz Erika, Szilágyi Norbert, Szökő Kristóf István)

Fotó: MÉD
Fotó: MÉD

Graphisoft Park fogadóépület (Sugár Péter DLA, Ilyés-Fekete Zsuzsa, Kun Tamás)

Fotó: Bujnovszky Tamás/MÉD
Fotó: Bujnovszky Tamás/MÉD

A zsűri a tervek szintjén a hallgatói projekteket részesítette előnyben, ezzel is motiválva a fiatalabb generációt. Pozitívumnak tartják, hogy a beérkezett 69 pályamunka jelentős része sugároz szociális érzékenységet olyan problémák iránt, mint a családon belüli erőszak, az idősek vagy a halálos betegek helyzete, vagy épp a környezetvédelem. Emellett gyakran éreztek egyfajta normativitást a terveken, mintha a hallgatók nem mernének kitörni a hagyományos keretek közül. Arra szeretnék bátorítani a pályakezdő építészeket, hogy tervezés közben igyekezzenek

„a funkcionalitás mellett az élet szimbolikus, elvont dimenzióinak kibontására is időt szánni.”

A következő munkákat emelték ki:

Városi rendezvénytér és ifjúsági élményközpont – adaptív újrahasznosítás és rehabilitáció (Nagy Károly)

Fotó: MÉD
Fotó: MÉD

Méltóság háza – Hospice, Flór Ferenc Kórház (Oravecz Péter)

Fotó: MÉD

Búvárbázis Rudabányán (Krajnyák Nándor Bence)

Fotó: MÉD
Fotó: MÉD

Dohányfeldolgozó tanüzem (Frajka Botond Félix)

Fotó: MÉD
Fotó: MÉD

Kecskeméti Ifjúsági Műhely (Nyul Dávid)

Fotó: MÉD
Fotó: MÉD

Az Öreg-tó malma – Tájlabor és Ökoturisztikai Központ (Nagy Mercédesz Erika)

Fotó: MÉD
Fotó: MÉD

A gálán idén első alkalommal adják át a Perika-díjat is, az Építészfórum társalapítója és egykori főszerkesztője, Pásztor Erika Katalina, művésznevén Perika emlékét őrző szakmai elismerést.

“Ez a díj olyan kiválóságok eredményeinek méltatására szolgál, akik Erika polihisztori személyiségéhez hasonlóan az építészet és más diszciplínák közötti mezőben, párhuzamosan több tudományos és/vagy művészeti ágban is innovatív módon kiemelkedő, társadalmi hatású értéket teremtettek. A Perika-díjra egyszerre válhat méltóvá olyan személy, aki egész életművével, vagy akár egyetlen rendkívül kiemelkedő alkotással képviseli a művészeti és tudományágak közötti kölcsönhatás termékenyítő gondolatát.” – fogalmazott Pásztor János, az Építészfórum ügyvezető igazgatója. A díjazottat az Építészfórum által felkért szakmai zsűri választja majd ki, az elismerést pedig az Építészfórum adja át.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.