Kultúra

Az angolok se értik a Csengetett, Mylord? magyar népszerűségét

Bár Nagy-Britanniában már harminc és Magyarországon is több mint 25 évvel ezelőtt mutatták be a Csengetett, Mylord? című sitcomot, még mindig odáig vannak érte a magyarok, miközben a britek nagy része már elfelejtette. A Guardian egyik újságírója, Claire Armitstead nemrég Budapestre utazott a sorozat 30. évfordulójának alkalmából rendezett közönségtalálkozóra, hogy kiderítse, mitől imádjuk ennyire ezt a sorozatot.

Meglepve számolt be arról, hogy fiatal lányok estek kisebb extázisba, mikor megpillantották kedvenc sorozatbeli színészeiket, kezükben papírt szorongatva, hátha kapnak egy-egy autogramot. Ami viszont ennél is meghökkentőbb, hogy a lányok háziállataikat is a sorozat egyes karakterei után nevezték el.

A sorozat sztárjait közösségi finanszírozással hozta el Magyarországra Szijj András szervező. A közönségtalálkozón ott voltak a sorozat szinkronszínészei is, Pásztor Erzsi, Csere Ágnes, Konrád Antal és Beregi Péter is. A társaságot maga James Twelvetrees, azaz Jeffrey Holland szolgálta ki egy tálca pezsgővel, akit vastapssal köszöntöttek.

De miért ilyen népszerű ez a több évtizeddel és generációval ezelőtti sorozat, főleg a mai (magyar) fiatalok körében? Erről írtunk már nemrég, ahol az is kiderült, hogy a Csengetett, Mylord? közel sem volt akkora siker a brit televíziónézők körében, mint hazánkban.

Miért mi szeretjük a legjobban Csengetett, Mylord?-ot?
A sorozat negyedszázada töretlenül népszerű Magyarországon, odahaza viszont sose szerették igazán. Miért történt így?

A Meldrum-ház lakóinak történetét bemutató, 50 perces részek átívelő cselekménye miatt tértek el a sorozat készítői, Jimmy Perry és David Croft a standard, félórás epizódoktól, ráadásul a karakterek is jóval árnyaltabbra sikerültek és még a díszlet is kifejezetten igényesnek mondható.

A Csengetett, Mylord? magyar fanklubjának 23.000 tagja van, és úgy tűnik, a sikere továbbra is megdönthetetlen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik