Kultúra

A tinik problémáiról és a tomboló hormonokról röhögve is lehet beszélni

Beindult az ősz, és beindult sorozatszezon is. Sok kedvenc folytatódik, és lesz pár újonc: mindenképpen érdemes odafigyelni az Aranyélet premierjére vagy a Romanoffs antológia-sorozatra. A címben pedig a Netflix egy okos és vicces felnőtteknek szóló animációját emeltük ki, ami rendkívül szellemesen idézi fel a pubertás kor szenvedéseit. A korábbi ajánlónkban még több sorozatot talál, pörgesse vissza a szeptembert, ha kifogyott az ötletekből.

Megint alámerülhetünk a pornó hőskorába
Szeptemberi sorozatajánlónkban nem lehet okunk a panaszra. Vége a nyárnak, beindul a 70-es évek New Yorkja, és visszatér Jim Carrey is.

The Man in the High Castle S03, Amazon

Október 5. 

Philip K. Dick regénye azt a helyzetet vázolja fel, hogy mi lenne, ha a második világháború egészen máshogy alakul. Ebben az univerzumban Amerikát a nácik és a japánok irányítják, és létezik egy köztes terület, ami mind a két hatalom fennhatósága alá tartozik. Az Amazon sorozata a könyvet dolgozza fel, csak európai szemmel lehet furcsa a Man in the High Castle: mindenki túl szép, valahogy más az elnyomott USA képe, mint ahogy azt egy európai filmben látnánk. Ettől még mindig érdemes elkezdeni a sorozatot, különös utópia, sokszor nyomasztó történetekkel.

Big Mouth S02, Netflix

Október 5. 

A Netflix egyik legjobb animációs felnőtteknek szóló sorozatáról van szó a BoJack Horseman mellett. Úgy fog hozzá a nővé és férfivé válás pillanatához, ahogy azt talán még soha nem láthattuk. Néha egy kamaszfiú agyába mászunk, hogy megértsük a tomboló hormonokat, máskor meg egy tinilányon keresztül értjük meg és nevetünk az első menstruáción. Mindenki tudja élvezni a Big Mouth-t, nem nyomasztóan dolgozza fel a pubertás kort, hanem röhögve emlékezhetünk vissza a legkellemetlenebb pillanatokra.

The Walking Dead S09, AMC

Október 8. 

A Magyarországon nagyon népszerű zombis sorozat már a kilencedik évadnál tart, és már lassan azt is elfelejtjük, hogy Andrew Lincolnt egykor az Igazából szerelemből ismertük. A sorozat annyira bejött az AMC-nek, hogy azóta jó pár évadon szintén túl van a Fear the Walking Dead.

Spencer (All American) S01, CW

Október 10. 

Az amerikai foci áll a sorozat középpontjában: Spencer James (Daniel Ezra) egy tehetséges gimis játékost alakít, akit egy edző (Taye Diggs) kinéz magának, és elcsábítja Beverly Hillsre, így a Spencer előtt egy új világ nyílik ki. Onnan is sejthetjük, hogy amerikai produkcióról van szó, hogy sehol máshol nem kap ekkora figyelmet a középiskolás vagy az egyetemi sport. A Spencert nálunk az HBO GO-n lehet majd nézni a nemzetközi premiert követően október 11-től.

The Romanoffs S01, Amazon

Október 12.

Az antológia-sorozattal tér vissza a Reklámőrültek (Mad Men) alkotója, Matthew Weiner, és egy-egy epizód erejéig láthatjuk majd Isabelle Huppertet, Aaron Eckhardtot és Christina Hendricks-t is. A szereplők hét különböző országban élnek, és pusztán az köti össze őket, hogy egytől-egyig meg vannak győződve róla, hogy az orosz királyi család, a Romanovok leszármazottjai.

Aranyélet S03, HBO

Október 14. 

Az Aranyélet a magyar HBO zászlóshajója, a Miklósi család a hazai sorozatpiac fellendülését hozta. A kezdetben még piti bűnözőként egyensúlyozó Miklósi Attila (Thuróczy Szabolcs) szépen lassan magával rántja az egész családját, mindenki kiveszi a részét az ügyeskedésből. A második évadban szabadul el igazán a pokol, Hollós Endre (Anger Zsolt) és Miklósi olyan mélyre süllyednek, ahonnan már az isten se húzza ki őket. Persze az Aranyélet tele van túlzással, és belvárosi maffialeszámolással, de egyre inkább közelítünk a magyar mutyis valósághoz.

Kemping (Camping) S01, HBO

Október 15. 

A Kempingről annyit érdemes tudni, hogy a Csajokkal befutott Lena Dunham új sorozatáról van szó, amiben Jennifer Garner egy frusztrált, kissé feszült nőt alakít. Kathryn (Jennifer Garner) a férje (David Tennant, Jessica Jones) szülinapjára készül annyira, de semmi nem úgy alakul, ahogy kéne, és valószínű, hogy a kapcsolatokról is jó sokat megtudhatunk a kempingezés alatt.

Marvel’s Daredevil S03, Netflix

Október 19. 

Ha a Netflix marveles sorozatai kerülnek szóba, kivétel nélkül mindenki a Daredevilt állítja a képzeletbeli dobogó legfelső fokára. A nappal ügyvéd, éjjel pedig hős Matt Murdock (Charlie Cox) egy balaesetben vakult meg, és a kivételesen erős érzékeit használja ki az életben. Charlie Coxot még biztosan sokan kötik a Csillagpor című filmhez, de a Daredevil abszolút megér egy próbát.

Chilling Adventures of Sabrina S01, Netflix

Október 26. 

A sorozat nem csak azért ígéretes mert a Sabrina, a tiniboszorkány Sabrina Spellmanje (Kiernan Shipka) adja a főszereplőt, hanem mert a young adultban eléggé befutott Riverdale alkotói jegyzik a netflixes Chilling Adventures of Sabrinát. Mindkettő képregény-adaptáció, és a tinis körítés tuti befutó. A természetfeletti sorozat a Rosemary gyermekéből és Az ördögűzőből merített, szóval horrorelemekből sem lesz hiány.

Legacies – A sötétség öröksége (Legacies) S01, CW

Október 25. 

Legacies a Vámpírnaplók és A sötétség kora (The Originals, ez már egy Vámpírnaplók-spin-off) spin-offja újabb vámpírokkal a young adult műfajából. A vérszívós sztorik még messze nem futottak ki, ebben éppen a Vámpírnaplókból ismert Klaus Mikaelson (Joseph Morgan) egyszerre vérfarkas és vámpír lánya, Hope (Danielle Rose Russell) kerül előtérbe. A premier október 25-én lesz, de az HBO GO-n 26-tól nézhetjük.

Kiemelt kép: Netflix

Ajánlott videó

Olvasói sztorik