Kultúra

Megint alámerülhetünk a pornó hőskorába

A nyárnak vége, a szezon beindult, jönnek a jobbnál jobb sorozatok. Akkora a szeptemberi kínálat, hogy ki se látunk a sorozatkupac alól. A legnagyobb várakozást talán Jim Carrey és a 70-es évek pornóiparának bemutatása válthatja ki. A Fülledt utcák olyan velejéig valóságosan rakta elénk a New York-i mocskot és az utcák kegyetlen világát, hogy muszáj folytatni az első évadot. David Simon lassúsága pont illik majd az őszi hangulathoz, és ha eltűnik a 30 fok, nem lesz jobb dolgunk, mint minden létező műsort megnézni. Akinek nem elég, pörgesse vissza az előző havi sorozatos ajánlónkat.

Szívbajosoknak nem való a pénzmosás
Ezek lesznek az utolsó nyári hónap sorozatai. Most már van miből választani.

Hiúság vására (Vanity Fair) minisorozat, ITV

Szeptember 3. 

Az angol irodalom 19. századi nagy klasszikusát nem először dolgozzák fel. Most egy minisorozat foglalkozik a brit arisztokrácia és törtető haszonlesők ármánykodásaival. Becky, a szegény lány felfelé kapaszkodik, Amelia pedig sose ismerte a szegénységet, legalábbis egy ideig. A pláne a sorozatban, hogy London mellett több jelenetet vettek fel Magyarországon is. A Hiúság vásárát nálunk az HBO GO-n lehet nézni.

Marvel’s Iron Fist S02, Netflix

Szeptember 7. 

Jól indult, de aztán egy ellaposodott vergődés lett az Iron Fist vége, mégis kötelező volt az utánlövés. A Marvel képregénye alapján készült sorozat középpontjában az amúgy dúsgazdag Danny Rand (Finn Jones) áll, akit sokáig halottnak hittek, de a repülőgép-szerencsétlenségből egy szupererős ököllel tért vissza. A Netflix többségében nem találja el a marveles sorozatait, a Jessica Jones második évada páldául abszolút kapufa volt, de azért ne adjuk fel, hátha most.

Atypical S02, Netflix

Szeptember 7. 

Az Atypical első évada kifejezetten kedvesre sikerült, ahogy egy autista gimis srác mindennapi gondjait és elképesztő világát járta körbe. Klasszikus tinisorozat, amit ezerszer előbb ajánlanánk, mint a szép reményekkel induló, de annál kínosabban erőlködő 13 Reasons Why-t. Az Atypicalt többek között Jennifer Jason Leigh miatt is érdemes elkezdeni, aki legutóbb a nyomasztó, de zseniális Patrick Melrose-ban alakította az ideggyenge anyát, aki végigasszisztálta, ahogy tönkremegy a fia élete.

Mindent megnéztünk a drogos úrifiútól a meggyilkolt divatguruig
Az év első felében is voltak sorozatok, amik beváltották ígéretüket, és olyanok is, amik kissé kifulladtak az ütős felütés után. Melyikre érdemes rászánni az időt, és melyikre nem?

Shameless – Szégyentelenek (Shameless) S09, Showtime

Szeptember 9. 

Az első és legfontosabb kérdés: ez még mindig megy? A chicagói leszakadt család egyre szövevényesebb sztorija már a kilencedik évadnál tart. A Gallagherek igazi túlélők, de a legtöbbször a rangidős Fiona fogta össze a családot. A karaktert alakító Emmy Rossum éppen most jelentette be, hogy megválik a családtól, a 2011-től tartó sorozagt elég volt neki.

Most nevess! (Kidding) S01, Showtime

Augusztus 31. (előrehozták a premiert szeptember 9-ről) 

Jim Carrey visszatérését nagyon várjuk, a ismert gyerkműsorvezetőről, Jeff Pickles-ről (Jim Carrey) szóló egyszerre vicces és megindító sorozat Carrey hullámvölgyeire is szépen reflektálhat, hogy mi rejtőzik a gumiarc mögött. Az évad összes részét az a Michel Gondry rendezte, akivel a színész már dolgozott közösen az Egy makulátlan elme örök ragyogásában. Itthon az HBO GO forgalmazza a Most nevess!-t.

Fülledt utcák (The Deuce) S02, HBO

Szeptember 10. 

És jöjjön még egy olyan sorozat, aminek a folytatására az első évad első része után egyből vágytunk. David Simon New Yorkban játszódó története a pornóipar kialakulásán keresztül mutatja be a 70-es évek Amerikájának hangulatát, és adja át úgy az utcai szexet, hogy egy pillanatra sem öncélú a meztelenség. Itt aztán nem szexi a testiség, James Franco meg egyszerűen zseniális. Egy ikerpár mindkét tagját alakítja olyan hitelesen, hogy ha valakivel szívesen találkoztunk volna akkoriban New York utcáin, az az egyik Martino lett volna. A Drót alkotója hozta a tőle már megszokott szintet a tökéletes zeneválasztásokkal. Franco mellett pedig le a kalappal Maggie Gyllenhaal előtt.

Az utcán undorító és nyomasztó a szex, sehol az elegancia
Az HBO úgy mutatja be a pornóipar történetének fontos szakaszát, hogy közben beszippant a 70-es évek New Yorkja. A Fülledt utcák az a sorozat, amit óriási hiba kihagyni.

Amerikai Horror Story: Apocalypse, FX

szeptember 12. 

Az Amerikai Horror Sztori évadról évadra egy minisorozatot ad a nézőknek, Evan Petersen és Sarah Paulsonon kívül javarészt új szereplőgárdával, mindig más rémisztő kerettel. „A történet a világvégével kezdődik, onnantól indul a mi világunk” – mondta a producer, Alexis Martin Woodall a sorozatról. Ha minden igaz, a jelentől számítva 18 hónappal később játszódik majd a horrorsztori nyolcadik évada.

BoJack Horseman S05, Netflix

Szeptember 14. 

A BoJack Horsemant lehet azért szeretni, mert nagyon szellemes állatos pillanatok vannak benne, ahogy az emberként élő kutya nem tud lemondani a labdáról, és Princess Carolyn a leprofibb pillanataiban sem szűnik meg macskának lenni. A legjobb mégis a sorozat folyamatos utalása a hollywoodi világra, izgalmasan mutatja be, hogy megy a szórakoztatóipar. BoJack Horseman az egyik legjobb dolog, ami a Netflixszel történhetett. (Az alábbi az előző évad előzetese, a mostanira még várnunk kell.)

Ingobernable S02, Netflix

Szeptember 14.

Ezt csak úgy idetennénk, hátha valaki éppen egy mexikói politikai drámasorozatra vágyik, és akkor egyből ledarálhat két évadot. A történet a mexikói first ladyről szól, aki kezdi elveszteni a hitét a férjében, és a saját elképzeléseiért küzd. Az Ingobernable egy újabb példája annak, hogy a Netflix egyre inkább gondol az Amerikán és a briteken kívüli világra, gyárt indiai és spanyol nyelvű sorozatokat is.

Az ifjú Sheldon (Young Sheldon) S02, CBS

Szeptember 24.

A nálunk az HBO GO-n futó sorozat első évadát mi egyáltalán nem szerettük, de ettől még lehetnek olyan eltökélt Agymenők-rajongók, akik az előzményeket is legalább olyan élvezettel követik, mint a jelent. A különc Sheldon (Iain Armitage) texasi gyerekkora főleg sekélyes poénokra és a 80-as évek most menő nosztalgiájára épül, és az igazi Sheldon, azaz Jim Parsons csak narrálja a sztorit, keretet ad a múltjának.

Sheldon már gyereknek is iszonyú idegesítő, csak kevésbé vicces
Az Agymenők előzménysorozata nem elégszik meg a konzervnevetéssel, mélyebbre akar ásni az elviselhetetlen zseni gyerekkorában.

Agymenők (The Big Bang Theory) S12, CBS

Szeptember 24. 

És ha már Sheldon, akkor beszéljünk a rendes Agymenőkről is, ami 12 év után adja fel, nem folytatódik többé. Állítólag azért, mert éppen Jim Parsons akart ki szállni, nélküle meg nem sok értelme lett volna tovább húzni a sorozatot. A tudóstársaság a hosszú évak alatt nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a geekek menők legyenek. A szeptember végi évad előtt vicces visszanézni az elsőt, amikor Penny (Kaley Cuoco) még nem alakított többet egy buta, de csinos nőnél.

Rólunk szól (This is Us) S03, NBS

Szeptember 25. 

A Rólunk szól tényleg az egyszerűségével és a szerethetőségével tarol, még a tavalyi év végén az összegző cikkünkbe is bekerült a sorozat, és akkor ezt ítruk róla: „a holttestekkel szegélyezett sorozatpiacon egészen frissítő élmény egy olyan szériába botlani, ami nem krimi, nem thriller, nem sci-fi, nem robbantanak és lőnek percenként, ráadásul levetkőzte a mai sorozatok fő becsípődését, az intrikát.” A történet olyan hamar lett népszerű, hogy nem volt kérdés a folytatás. Külön jó, hogy aki még Jessként emlékszik Milo Ventimigliára a Szívek szállodájából (Gilmore Girls), az legalább nézhet egy nagyot, hogy mennyi idő telt el a Gilmore-lányok óta.

Végre egy sorozat, ami nem tolja fullba a kretént
Nem ömlik az intrika, nem lőnek senkit halomra, mégis imádja a nép. Amerika új kedvence, a Rólunk szól ma érkezik Magyarországra, megnéztük.

Kiemelt kép: HBO

Ajánlott videó

Olvasói sztorik