Kultúra

Bele fog halni az éhségsztrájkba a bebörtönzött filmrendező

Már a végrendeletét is megírta Oleh Szencov, aki politikai okból raboskodik Oroszországban.

Megírta a végrendeletét az orosz börtönben négy hónapja éhségsztrájkoló, terrorvádakkal húsz év szabadságvesztésre ítélt Oleh Szencov (Gámer) ukrán rendező és forgatókönyvíró, akinek szervezete a védője szerint már visszafordíthatatlan egészségkárosodást szenvedett – jelenti az MTI.

Már feladtam a hitet, hogy hamarosan szabadlábra kerülhetek, és boldogan Kijevben élhetünk

– idézte Natalja Kaplan, Szencov unokatestvére a neki megküldött végrendeletet. Kaplan szerint Szencov egyre rosszabb állapotban van, véroxigénhiányban szenved.

Szédülök, minden forog körülöttem, a test, fej és végtagok lemerevedtek

– áll a rendező iratában.

Bár Szencov szervezete csepegtetőn keresztül tápanyagokhoz jut, a 42 éves elítélt továbbra sem hajlandó élelmet magához venni. Azért kezdett éhségsztrájkba, mert el akarja érni, hogy az orosz hatóságok szabadon bocsássanak 64, orosz börtönökben fogva tartott ukrán politikai foglyot. Szencov ugyanakkor magának nem kért kegyelmet.

Az ukrán filmes ügyvédje, Dmitro Dince hétfőn úgy nyilatkozott, hogy

Szencov szervezete 120 napi koplalást követően visszafordíthatatlan egészségi károsodást szenvedett, ami főleg a szív- és érrendszert, a veséket és a májat érinti.

Hozzátette: védence egyre törékenyebb állapotban van és már csak nehezen képes felállni ágyáról.

Az orosz föderációs büntetés-végrehajtási szolgálat tagadta, hogy a szibériai Jamali Nyenyecföldön található Labitnangiban lévő börtönben raboskodó Szencov állapota súlyos. Közölte: naponta részesül orvosi és terápiás ellátásban és tápanyagkeveréket kap. Az orvosi vizsgálatok pedig megállapították, hogy az ukrán filmrendező állapota kielégítő. A szolgálat megjegyezte azt is: ha egészsége romlani kezdene, azonnal áthelyeznék egy egészségügyi intézménybe.

A büntetés-végrehajtási szolgálat közleményének tartalmát a Polgárjogi Bizottság (ONK) nevű orosz jogvédő szervezet helyi vezetője, Danyila Gontar sem vonta kétségbe, mert erre – mint mondta – nincs okuk. Hozzátette: hamarosan meglátogatják az ukrán rendezőt, már ha Szencov hajlandó beszélni velük.

Jamali Nyenyecföld emberjogi ombudsmanja, Alekszij Szak is azt mondta, hogy Szencov állapota stabil.

Szencovot 2015. augusztus 15-én húszévi szabadságvesztésre ítélte az észak-kaukázusi körzeti katonai bíróság terrorizmus vádjával. Az orosz álláspont szerint a filmrendező “terrorcsoportot” hozott létre a 2014-ben elcsatolt Krím félszigeten. Szencov tagadta a vádakat.

Kiemelt kép: Europress/AFP/Sergei Venyavsky

Ajánlott videó

Olvasói sztorik