Kultúra

Elrendelhetik az éhségsztrájkoló rendező kényszertáplálását

Nagyon rossz egészségi állapotban van az oroszországi börtönében már három hete éhségsztrájkot folytató Oleh Szencov ukrán filmrendező, egy héten belül elrendelhetik kényszertáplálását - közölte szerdai kijevi sajtótájékoztatóján egyik védője, Olha Gyinze.

Az ügyvéd kijelentette: Szencov nem hagy fel az éhségsztrájkkal, állapota pedig napról napra rohamosan romlik. Továbbra is tartja magát ahhoz, amit a legelején leszögezett, hogy kész akár meghalni is. Ügyvédje szavai szerint ezért nem fogja engedni, hogy akarata ellenére táplálják.

Olha Gyinze elmondta, hogy a politikai okokból elítélt filmrendező másik védője, Dmitro Gyinze jelenleg az oroszországi Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben lévő Labitnangiban van, abban a városban, amelynek börtönében Szencov raboskodik, onnan tájékoztatta őt védencük állapotáról. Ez utóbbi ügyvédnek állítólag a börtön orvosa azt mondta, nem engedheti meg, hogy Szencov meghaljon a börtönben. Az ügyvédek szerint az orvos valóban aggódik, ezen a héten, de legkésőbb egy héten belül úgy dönthet, hogy elrendeli a rab orron keresztüli kényszertáplálását.

Szencovot 2014 májusában vették őrizetbe az orosz titkosszolgálatok az Ukrajnától önkényesen Oroszországhoz csatolt Krím félszigeten. Az ukrán rendezőt 2015 augusztusában 20 év szigorított börtönbüntetésre ítélték a dél-oroszországi Rosztov-na-Donu városában, állítólagos terrorszervezet létrehozásának vádjával. Szencov nem ismerte el bűnösségét.Szencov május 14-én kezdett határidő nélküli éhségsztrájkot azzal a követeléssel, hogy engedjék szabadon az Oroszországban fogva tartott 64 ukrán “politikai elítéltet”. Önmagának nem kért szabadulást. Szencov szabadon bocsátása mellett több nemzetközi szervezet és számos ismert értelmiségi szót emelt, világszerte rendeztek demonstrációkat. A vele együtt tíz év börtönbüntetésre ítélt társa, Olekszandr Kolcsenko május 31-én szintén éhségsztrájkba kezdett, Szencov szabadon engedését követelve.

Kijevi sajtótájékoztatóján Olha Gyinze beszámolt egy másik védence ügyéről is, akit elmondása szerint az orosz hatóságok őrizetbe vételétől fogva súlyosan bántalmaztak és kínzásoknak vetettek alá, hogy beismerő vallomásra bírják.

2016 augusztusában az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) arról számolt be, hogy állítólagos terrorcselekményeket előzött meg a Krím félszigeten, ukrán “ügynökhálózatot likvidált” és “diverzáns csoportot” vett őrizetbe. Az állítólagos tervezett terrorcselekmények szervezőjeként őrizetbe vették a kelet-ukrajnai Zaporizzsjai megyében lakó Jevhen Panovot, akit az ukrán katonai hírszerzés munkatársaként azonosítottak. Az ukrán rendőrség eközben eljárást indított Jevhen Panov ukrán állampolgár elrablása bűntettében. Panovval április 16-án ismertették hivatalosan a vádiratot, eszerint egyebek mellett a Krímben végrehajtandó csoportos diverziós cselekmény előkészítésével vádolják.

Kiemelt kép: Europress/AFP/Sergei Venyavsky

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik