Kultúra

Izgalmas koncertekkel közeleg a Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa fesztiválja

Rövidesen startol az Európai Hidak elnevezésű programsorozat, amelyen Fischer Ivánék is fellépnek.

Idén már hatodik alkalommal rendezik meg az Európai Hidak fesztivált a Müpában, ahol komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, kiállítások, irodalmi estek várják majd az érdeklődőket. Ebben az évben a balti országok – azaz Észtország, Lettország és Litvánia –, illetve Lengyelország kulturális gazdagságára fókuszál a Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa közös rendezvénysorozata, amely szeptember 16-án Piotr Anderszewski és a Sinfonia Varsovia koncertjével veszi majd kezdetét.

Vegyünk példát Bartók Béláról, aki tudományos alapossággal és nagy odaadással kutatta a magyar mellett a szomszédos országok népzenéjét is. Most, hogy egy nagy európai családhoz tartozunk, kezdjünk el ismerkedni új családtagjaink kultúrájával. Ígérem, hogy a balti országok és a lengyelek zenéjének hallgatásakor kincsekre fogunk bukkanni

– mondja Fischer Iván, a fesztiválon többször fellépő Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója.

A Budapesti Fesztiválzenekar is igazi csemegékkel készül. Szeptember 21-én, 22-én és 24-én az egyik legtöbbet játszott ma élő szerző, az észt Arvo Pärt misztikus művei állnak majd a középpontban, de felejthetetlen élményt tartogat Čiurlionis szimfonikus költeménye a zeneszerző kivetített festményei társaságában, és a lett Pēteris Vasks letisztult, minimalista kompozíciója is. Szeptember 25-én a BFZ kortárs együttese lép színpadra: az észt Tõnu Kõrvits zenéje egy férfi szemén és lelkén keresztül mutatja meg a varázslatosan pulzáló természeti jelenséget, az északi fényt. A koncert szólistája, a portugál Pedro Carneiro számára az észt Erkki-Sven Tüür írt mutatós darabot Ardor (hév, szenvedély, fényesség) címmel. Szeptember 26-án, a BFZ fesztiválzáró barokk koncertje lengyel földre repít, megmutatva számtalan árnyalatot, az üde korai barokk dallamoktól a lélekemelő énekes kompozíciókig. Az itthon kevéssé ismert darabok mellett izgalmasan csengenek majd a korszak német óriása, Johann Sebastian Bach művei.

A fesztivál a filmművészet rajongóinak ingyenes filmvetítésekkel kedveskedik. A Riga védői című történelmi film 1919. novemberi eseményeken alapszik, míg Violetta Rotter-Kozera rendező dokumentumfilmjének titokzatos címe – „Please Find – Henryk Mikołaj Górecki” – a lengyel zeneszerző 1990-es évek elején fellángolt hatalmas népszerűségére és egy neki címzett levélből kibontakozó felkavaró történetre utal. A 100 év együtt című vizualizációs projekt fotókon és dokumentumfilmen keresztül a Litván Köztársasággal egyidős emberek és családjuk visszaemlékezéseit, élettapasztalatait és történeteit osztja meg a nézővel. A 2017-es November című film pedig az észt Andrus Kivirähk regénye, az utóbbi húsz évben bestsellerré lett Rehepapp (Ördöngös idők) alapján készült.

Az irodalom szerelmeseit a legismertebb lengyel író, Witold Gombrowicz műveire épülő esttel várja a fesztivál. Az előadás alapját a Napló képezi, ám a három dráma, az Yvonne, burgundi hercegnő, az Esküvő és az Operett mellett a Gombrowicz-próza egyik-másik alakját is megidézi Kátai Kinga, Sorbán Csaba, Szalontay Tünde és Sztarenki Pál közreműködésével.

További információ és az Európai hidak fesztivál részletes programja a Müpa weboldalán olvasható.

Fischer Iván: Talán rossz hivatást választottam
Nem az a legfontosabb, hogy egy pálcát lengessen, meg nem is az a tipikus karmester, mondta. Olaszországban alapít fesztivált.
Kiemelt kép: MTI Fotó/Illyés Tibor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik