Kultúra

Uralkodócsaládról sosem készültek még ennél furább fotók

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2018. 07. 30. 16:36

A brit királyi család tagjairól készült nem hivatalos képek messze elbújhatnak azok mögött, amiket a századforduló Iránjában készítettek.
Korábban a témában:

A Men In Black egyik fekete ruhás ügynökének öltözött, motoron pózoló Vilmos herceg? Az Eduárd herceggel gokartozó Károly? A balkáni nagymamának öltözött, fényképezni készülő II. Erzsébet királynő? György herceg cukiságrohamai? Ugyan már, ezek mind semmik azokhoz a képekhez képest, melyek a Perzsa Birodalmat modernizáló, de azt gazdaságilag egyre inkább Európától – de főleg az oroszoktól és britektől – függővé tévő, közel fél évszázadon át (1848-1896) a trónon ülő Nászír ad-Dín sah, illetve fia, Muzaffar ad-Dín sah (1896-1907) az alkotmányos forradalom eredményezte alkotmányos monarchia bevezetéséig tartó uralkodása alatt készültek.

A Harvard Widener Library nevet viselő könyvtárának közel-keleti gyűjteményében felbukkant három fura fotó elég távol esik attól a képtől, ami Iránról él a fejünkben, hiszen látott már bárki uralkodót – a lenti példán Muzaffar ad-Dín sahot – egy szék alatt feküdni, miközben lánya és felesége, Iszmat al-Davla áll felette büszkén?

Egy mezőn kecskét simogató feleségével közös fotója is tökéletes:

Nem beszélve a padon lányára, Iszmat al-Mulukra boruló, kukoricaszárat bűvölő anyáról:

A legérthetetlenebb fotóra azonban képtelenség felkészülni, hiszen az előbb mezőn látott lány rokonai társaságában is lefényképeztette magát, az arckifejezésekre azonban egyszerűen nincs magyarázat:

Irán a XXI. századra jóval kevésbé szabad hely lett, így ma ilyen fotók sem a vezetőkről, sem az átlagemberekről nem készülhetnének. Teherán ugyan megkerülhetetlen világpoltikai tényezővé vált, egyes források szerint azonban agresszív hekkertámadásokra készül, az Irakkal és Izraellel való, hosszú ideje elnyúló konfliktusa és a vallási szabályok szó szerinti betartatása miatt pedig egyre nagyobb veszélyt jelent a közel-keleti térségben.

The NBC news app is seen on a smartphone in this photo illustration on December 5, 2017. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)

 

A Metafilter nyomán
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Szeged, 2018. szeptember 4.
Farkas Pál szobrászművész alkotása, Semmelweis Ignác szobra a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának kertjében 2018. szeptember 4-én, a szoboravató napján.
MTI Fotó: Rosta Tibor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.