Tech

Letartóztatták, mert túl kihívóan táncolt

Az iráni hatóságok letartóztatták a 18 éves Maedeh Hojabrit, akinek azóta felfüggesztett Instagram-fiókját már több mint 600 ezren követték, és tornászként rengeteg tánccal, parkourral kapcsolatos videót posztolt. Már több mint 300 olyan videója volt, amin iráni és nyugati stílusokban mutatott táncmozdulatokat.

A lány több olyan videót is közzétett, amin a hálószobájában táncol hidzsáb nélkül, a ruhadarab viselését nyilvánosság előtt viszont kötelezően írják elő az országban, ezzel pedig törvényt sértett.

Az iráni állami tévé adásában kellett bevallania bűneit, elmondta, hogy a hidzsáb nélkülözésével súlyos erkölcsi normákat sértett, ami nem állt szándékában, csak több követőt akart szerezni. Ezek a vallomások jellemzően nyomás alatt történnek.

Hojabri hamar az ellenállási mozgalom arcává vált, és elindult a közösségi médiában a #مائده_هژیری hasthag használata, ami #dancing_isn’t_a_crime-nak („tánc nem bűn”) fordítható. Ezen címke alatt több iráni nő és lány is táncos videókat kezdett el közzétenni, amivel magukat is veszélynek teszik ki. Emellett rengetegen osztják tovább Hojabri videóit is.

Az Associated Press hírügynökség szerint az iráni hatóságok mérlegelik azt a döntést is, hogy letiltsák az Instagramhoz való hozzáférést az országban. A felhasználók jelenleg VPN-szolgáltatásokkal játsszák ki az olyan tiltott felületeket, mint a YouTube, a Twitter, és a Facebook.

(Kiemelt illusztráció: ThinkStock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik