Kultúra filéző

Azért ennyire ronda sütiket az asztalra tenni már teljesítmény

Nem is olyan régen a torták még torták voltak, szép kerekek, esetleg négyzetesek. Szerettük, hogy ha egyből egy süti jut eszünkbe a desszertről és nem egy szobor. Aztán egy egészen új irány vette kezdetét, a marcipán formák önálló életre keltek és fondanttá alakultak. Egész iparág állt rá, hogy minél kivitelezhetetlenebb tortákat alkossanak, itt már nem is az íz számít, csak a külső. Éppen erre játszik rá a Netflix realityje, a Nailed It!, ami már a második évadnál tart, és még mindig nem lehet elmenni mellette röhögés nélkül.

Olyan világot élünk, ahol mindenki cukrásznak képzeli magát
Mi kell ahhoz, hogy valaki Instagram-cukrász legyen? Az ugyanolyan unikornisok és a torzszülött piskóták világába visszük.

Mindenek előtt lehet, hogy még mindig nem árt tisztázni, hogy mi az a fondant, és miért verte ki a ringből kiütéssel a marcipánt. A fondant az amerikaiaknál nagyon kedvelt cukormassza, nyújtható változatot készítenek belőle, és nem kell sok minden hozzá, csak cukor, víz, zselatin és valami zsiradék, vaj, esetleg kókuszzsír. A lényeg, hogy baromi olcsó alapanyag a marcipánnal szemben, aminél a 3:1-es arányút (három rész cukor, egy rész mandula) is aranyárban mérik. Az első, aki eszünkbe juthat a fondantról, az a TLC tortakirálya, Buddy Valastro. Ő még Magyarországra is eljött, és bármiből képes ehető valamit sütni, amit ő tortának nevez. Sosem szabad elfelejteni, hogy egyszer elkészített egy lehúzható vécétortát.

A fondantőrület lassanként kezd alábbhagyni, már az ízlés is számít. Az Instagramot meg a Pinterestet elárasztották a betontorták és az unikornisok, amit egy korábbi cikkünkben már össze is szedtünk. Erre a vonalra ül rá a Nailed It!, ahol még a fondant kötelező, de legalább bevallottan az a lényeg, hogy majdnem teljesen mindegy, mennyire lett finom a végtermék. A három amatőr tízezer dollárért küzd, de igazából csak annyi számít, hogy valamennyire hasonlítson a mintatortára a versenyzők próbálkozása.

Több ilyet a magyar tévére: annyi a főzős csoport Facebookon, mint égen a csillag, minden nap százasával lehetne a lelkes kezdőket kihalászni.

A Nailed It!-ben mindig két kihívás van: egy bemelegítő feladat és egy főküldetés, azaz egy nagyon brutális tortaköltemény, aminek papíron semmi értelme. Félig-meddig ehető hozzávalókat tapasztanak össze, hogy valami csodálatos gusztustalanságot kapjunk. A legjobbakat mutatjuk, hogy végképp elmenjen mindenki kedve a sütéstől. Vagy éppen ellenkezőleg.

Úgy nézze mindenki ezt a palacsintából kirajzolt reggelit, hogy ez lett az egyik legszebb alkotás, amit a műsor két évad alatt összehozott!

Fotó: Netflix

Kicsit olyan, mintha ez a grilltál túl sokat töltött volna a napon.

Fotó: Netflix

Az egyik részben az angol királynő teáskészletét kellett rekonstruálni. Ehhez azért hozzátartozik, hogy az egyik legnehezebb feladat elé állította a jelentkezőket a műsorvezető, Nicole Byer.

Fotó: Netflix

Amúgy hasonló süteményeket kell utánozni a Nailed It!-ben olyan cukrászoknak, akik híresen bénán teljesítenek a hobbijukban.

Fotó: Netflix

Kiemelt kép: Netflix

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik