Kultúra

A repülőgép feltalálása előtt még így képzelték el a légicsatákat

A Wright fivérek úttörő repülése előtt már évszázadokkal is álmodoztak a levegőben folytatott harcról, egy brit regény azonban mindenféle elképzelést felülmúlt.

A milliókat a természettudományok felé fordító, a modern tudományos-fantasztikus irodalmat megteremtő Jules Verne (1828-1905) sikerét látva számos író próbálta meg elképzelni a jövő gépeit, városát és embereit, sokszor messze túllőve a realitás határain. Égig érő felhőkarcolókról, soksávos utakról, repülő járművekről és beszélő gépekről álmodtak, sokan pedig már hosszú évekkel az első, ember által végrehajtott repülés előtt légicsatákról írtak.

Ilyen volt az újságíróból íróvá lett, műveit sokáig brit hetilapokban, részletekben megjelentető George Griffith, aki 1892-ben a Pearson’s Weekly hasábjain állt elő a The Angel of the Revolution: A Tale of the Coming Terrorral.

A vernei légicsata-elképzeléseket fura utópisztikus álmokkal vegyítő történet teljesen véletlenül épp Wrighték úttörő repüléseinek évében, 1903-ban kezdődik, bemutatva egy anarchista, szocialista és nihilista terroristákból álló csoportot, a Szabadság Testvériségét, akik saját repülő harcjárműveikkel próbálják meg átvenni a hatalmat a kapitalista világ felett. A történet már az első epizódok megjelenésekor népszerű lett, Griffith pedig egy csapásra a szigetország egyik legismertebb írójává vált. A sztori nem meglepő módon így rövidesen könyvként is meghódította a világot, sőt, Olga Romanoff címmel elsöprő sikerű folytatása is készült.

A sikerben nem csak az írónak, hanem első világháború előtti években a világ legfőbb hadihajó- és repülőgépszakértőjévé vált John Frederick Thomas Jane-nek is volt része, hiszen a grafikái nélkül a könyvet biztosan nem adták volna el ennyi példányban. Ma ezeket a repülő hajókat, illetve a harcokat ábrázoló illusztrációkat mutatjuk be.

A teljes könyvek – benne az illusztrációkkal – innen és innen tölthetők le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik