Kultúra

A szovjetek már a hetvenes években megpróbálták megtippelni, milyen világ vár ránk 2076-ban

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2018. 05. 09. 15:24

Száz évvel tekintettek a jövőbe: egyetlen épületből álló városokat és mindent behálózó mozgójárdákat vizionáltak.
Korábban a témában:

A XX. századi futurizmus szürreális vadhajtásai közül korábban már bemutattunk néhány érdekes darabot: megtudhattuk, hogyan képzelte el egy magyar sci-fi író 2086 Budapestjét, láthattunk egy egész várost magukba foglaló épületeket, a nyolcvanas évek szovjet okoseszköz-álmait, vagy épp századfordulós képeslapokon feltűnt magyar jövőálmokat, repülőgépekkel, léghajókkal és függővasúttal.

Furcsán álmodták meg a jövőt a századforduló magyar képeslapjain
A képeslapok alkotói szerint autók, motorok, repülőgépek, léghajók és függővasutak fogják ellepni a magyar városokat. Nem lett igazuk.

Senki sem ment azonban olyan messze az álmodozásban, mint a szovjetek, akik az űrkorszak előrehaladtával egyre elrugaszkodottabb, de sokszor lebilincselő álmokkal hozakodtak elő. Ezek egyikét, egy 1976-ban született, gyerekeknek szóló diafilmet találta meg most a fura orosz témák terén mindig képben lévő English Russia.

A 2076-os évbe repítő film legszebb kockáit most mi is bemutatjuk.

A diákok ekkor természetesen már nem hagyományos dolgozatot írnak – ez a fiú például épp egy sikeres matekdolgozat után hagyja el az apró, hangszigetelt termet:

Majd hazaindul az otthona felé menő mozgójárdával:

A végállomástól egy lift repíti a kétszázadik emeletre:

A kupola alatt örökzöldekkel teli, mesterségesen létrehozott éghajlati viszonyok közt nagyra nőtt, árnyékot adó kertet is találhatunk.

A kupola mindent megszűrő üvegén látszik az ősi, hosszú évszázadokkal korábban született Moszkva:

Sok helyen még mindig állnak a kilenc-tizenhat emeletes, száz éve épült házak:

A látvány persze össze sem hasonlítható az új városéval:

Szükség volt persze a városképek hirtelen átalakulására, hiszen ha továbbra is csak apró házakat építenének, azok már rég lefedték volna a Föld teljes felszínét:

Az embermiliárdok életét megkönnyítő, és a természetet sem elpusztító megoldás részeként a városok ekkor már nem foglalnak el nagy területeket, de a korábbiaknál jóval magasabbra törő, az élővilágot sem károsító, az ég felé szabadon tovább bővíthető épületekből állnak:

Egy szovjet filozófus szerint “A növények azonos szabályok szerint építik fel magukat, mint ahogyan a mérnökök dolgoznak, de az ő technológiájuk sokkal finomabb és tökéletesebb a miénknél.”

Épp ezért meglehet, hogy a még távolabbi jövőben az épületek leginkább óriási épületekre fognak hasonlítani – mint például a jegenyefenyőre hasonlító épületóriás:

Egy másik tervező azonban másként képzeli el a jövőt – szerinte egy várost akár egy épületbe is lehetne zsúfolni, jelen esetben épp egy három kilométer magasba:

Az óriási tömb gyökerei persze mélyen a föld alá nyúlnának, hiszen ott kapnának helyet a raktárok, garázsok, boltok, valamint a mindennapokhoz szükséges infrastruktúra:

A piramisszerű lakórészben akár százhetvenezer ember is otthonra lelhetne, mégsem vennének el sok helyet a környezetükből, sőt, az átlagos városoknál kevesebb építőanyagra is lenne szükség egy ilyen épület létrehozásához:

Sokan úgy gondolják, hogy a XXI. század a tengeren úszó városok évszázada lehetne. Nem lenne rossz ötlet, hiszen a Föld felszínének kétharmadát víz borítja, így óriási mennyiségű mesterséges sziget jöhetne létre, melyek gátakkal és hidakkal csatlakoznának a szárazföldhöz.

Az Északi- és Déli-sarkon is születhetnének városok, hiszen egy áttetsző, az erős viharoknak is ellenálló kupola alatt tetszőleges éghajlati viszonyok lennének kialakíthatóak, a hosszú sötét időszakokat pedig nagy teljesítményű reflektorokkal lehetne világossá változtatni.

Sokak fejében megfordult a Holdra építendő városok ötlete is, melyek óriási laboratóriumként is működhetnének. Az ártalmas sugárzás, illetve az időjárás hirtelen változásai miatt ezek a Hold túlsó oldalán kaphatnának helyet, így a Földről még távcsövekkel sem lennének láthatóak.

“Úgy tűnik, hogy kicsit talán túl messzire tekintettünk a jövőbe, gyerekek, de a ti dolgotok lesz megépíteni a jövő városait. Gondolkodjatok el ezen egy kicsit – talán már most is van néhány jó ötletetek ehhez?”

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 06:  Supreme Court nominee Judge Brett Kavanaugh organizes his desk before testifying to the Senate Judiciary Committee on the third day of his Supreme Court confirmation hearing in the Hart Senate Office Building on Capitol Hill September 6, 2018 in Washington, DC. Kavanaugh was nominated by President Donald Trump to fill the vacancy on the court left by retiring Associate Justice Anthony Kennedy.  (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.