Kultúra

Tudja, hogy nézett ki igazából Bach és Robespierre?

A fennmaradt koponyák és más maradványok segítségével a tudósok tökéletes képet adhatnak a világtörténelmet megváltoztató vezetőkről és tudósokról, vagy épp a mindennapok emberekről.

Az alig két évszázados fotográfiának, illetve a százhúsz évre visszanyúló filmnek köszönhetően a XIX. és XX. század legnagyobb zsenijeinek, uralkodóinak és átlagembereinek arca már nem csak túlzó, vagy kevésbé előnyös részleteket jótékonyan elfedő festményeken, de a valóságot tökéletesen tükröző képeken és mozgóképeken ismerhetjük. De mi a helyzet a fotó világa előtt élt tudósokkal és vezetőkkel, így a geocentrikus világkép sírját megásó Nikolausz Kopernikusszal, vagy épp a gyönyörű büsztje miatt mindenki által ismert Nofertiti királynéval?

Az ő valódi arcukat sajnos egyetlen alkotás sem őrzi, a modern technológia azonban lehetővé teszi, hogy fennmaradt koponyájuk alapján újra úgy láthassuk őket, ahogyan kortársaik.

A huszonegy évet (1589-1610) a francia trónon töltött IV. Henrik, akivel végül egy fanatikus katolikus végzett

Ava, a háromezerhétszáz éve elhunyt bronzkori nő, akire a kor temetkezési szokásaival ellentétben puha kőbe vájt sírkamrában találtak meg

Nikolausz Kopernikusz, a Napot a világmindenség közepébe helyező heliocentrikus világkép elterjesztője, egyben a reneszánsz kor egyik legnagyobb matematikusa és csillagásza

A Meritamunként ismert, kétezer évvel ezelőtt elhunyt egyiptomi nő, akinek csak a koponyájára bukkantak rá, halálának pontos oka így nem ismert

Johann Sebastian Bach, a zeneművészetet teljesen átformáló barokk zeneszerző, orgonista és hegedűművész

Az ötszáz évvel ezelőtt elhunyt dublini férfi, akit három társával együtt találtak meg. Mind a négyükön gyerekkori alultápláltság, illetve a kemény fizikai munka okozta csonttorzulások jeleit fedezték fel, ami arra enged következtetni, hogy a legnagyobb szegénységben, talán napról napra éltek.

Maximilien de Robespierre, a francia forradalomban csúcsra tört jakobinusok feje, majd a kormányzó girondisták megbuktatása utáni diktatúra vezetője, akinek a tudósok nem a koponyáját, hanem a halotti maszkját használták a rekonstrukcióhoz, a munka során azonban figyelembe vették a politikusról fennmaradt leírásokat is, melyek többek közt gyakori orrvérzésről, látásproblémákról, állandó sárgaságról, aszténiáról (erőtlenség), folyamatos szem- és szájrángásról, egy korábbi hímlő nyomairól, illetve gyakori bőrbetegségekről számoltak be. Állapota élete utolsó néhány évében, a forradalom időszaka alatt rosszabbodott.

Tutanhamon fáraó édesanyja, aki talán azonos a mellszobra miatt mindenki által ismert Nofertiti királynéval, Ehnaton fáraó feleségével

A trónon mindössze két éven (1483-1485) át ült III. Richárd angol király, akivel lezárult Angliában a középkor, sőt, ő volt az utolsó angol király, aki csatában hunyt el. Nevét Shakespeare történelmi drámái tették halhatatlanná. Maradványait csak több mint ötszáz évvel később, 2012-ben, egy leicesteri parkoló alatt találták meg.

A halála után egy évvel, 1232-ben a szegények szentjévé avatott Páduai Szent Antal

 

A Bored Panda nyomán

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik