Tudomány

És akkor meglátjuk a 9000 éves tinédzser arcát

A tizenéves lány maradványaira egy görög barlangban bukkantak rá a tudósok: a mezolitikumban élt, kilenc évezreddel ezelőtt.

Mit jelent kilencezer év? Őseink körülbelül ebben az időben tértek át a jellemzően vadászó-gyűjtögető életmódról a helyhez kötött gazdálkodásra. Mondhatni, a görög Theopetra-barlangban 1993-ban megtalált lány az emberi civilizáció hajnalán élt. Ezért kapta a Hajnal nevet, ami görögül: Avgi.

Az Athéni Egyetem kutatói egy svéd régésszel kiegészült csapata a csontok és a fogak alapján úgy vélik, Hajnal 15-18 éves kora között vesztette életét, ám halálának oka nem derül ki a maradványokból. Az viszont igen, hogy vérszegénység, skorbut és ízületi betegségek kínozták – írja a Phys.org.

Amiért pedig most 1993 után ismét a hírekbe kerül, hogy a tudósok rekonstruálták az arcát. Így nézett ki életében a 9000 éves tini:

phys.org

Az arc szigorúnak és férfiasnak tűnik, ami a kutatók szerint általános lehetett abban az időben, ám kiugró erős állkapcsát azzal magyarázták: gyakran rághatott állati bőröket, attól erősödött meg.

És mi értelme van az ilyen tudományos alapon elvégzett, hiteles arcrekonstrukcióknak? Hogy lássuk: az emberek kilenc évezreddel ezelőtt is ugyanúgy néztek ki, mint ma. Ha ez a lány most szembe sétálna velünk az utcán, arca elveszne a tömegben.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: LEEMAGE)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik