Tudomány

Rekonstruálták egy 18. századi „boszorkány” arcát

Dundee-i Egyetem munkatársainak sikerült rekonstruálniuk egy 313 éve elhunyt „boszorkány" arcát. A nő egy börtönben halt meg, még mielőtt megégethették volna.

A nyugat-skóciai Torryburnből származó Lilias Adie 1704-ben halt meg egy börtönben. A nő egy boszorkányper elítéltje volt, az eljárás során „beismerte”, hogy közösült az ördöggel. A korszakban úgy tartották, hogy a boszorkányok az ördöggel való nemi érintkezésből merítik erejüket.

A BBC Radio Scotland Time Travels nevű programja most elkészíttette Lilias Adie arcának rekonstrukcióját. A műsor alkotói a Dundee-i Egyetem törvényszéki szakértőitől kértek segítséget. A kutatók úgy vélik, hogy korábban nem készült rekonstrukció skót „boszorkányokról”, ugyanis többségük maradványai megsemmisültek a kivégzések során.

Christopher Rynn, a helyreállításon dolgozó szakember szerint Lilias Adie története azt mutatja, hogy a nő a borzasztó körülmények áldozatává vált. Éppen ezért a szakértő nem akart kellemetlen arckifejezést adni a szobornak, így végül a rekonstruált arc természetes és kellemes lett.

Lilias Adie-t ugyan megégetésre ítélték, miután bűnösnek találták, de a nő a kivégzés előtt meghalt a börtönben.

Egyes elképzelések szerint a „boszorkány” öngyilkosságot követett el.

Lilias Adie maradványait egy tengerparton temették el egy hatalmas szikla alá, az alacsony és a magas apály szintje közé. Feltehetőleg a korabeliek ezzel azt akarták elkerülni, hogy a nő később visszatérjen a halálból.

A 19. században a tudományos kíváncsiság aztán legyőzte az élőholtaktól való félelmet, és régészek egy csoportja feltárta a sírt. Lilias Adie koponyája ekkor egy múzeumba került, ahol több mint 100 éve fényképeket készítettek róla. Bár a 20. század során a koponya elveszett, a felvételek megmaradtak.

A vád feljegyzései alapján a nő hatvanas éveiben járhatott, látása már megromlott, teste pedig törékeny volt. A források arról is beszámolnak, hogy Lilias Adie nem volt hajlandó terhelő vallomást tenni másokra.

Azt hiszem, nagyon okos és leleményes személy volt

– mondta Louise Yeoman, a program történésze. A kutató hozzátette, a kihallgatás során faggatói újabb boszorkányok nevét akarták megtudni, a nő azonban azt állította, hogy az összejöveteleken mindenki maszkkal álcázta magát, így senkit sem ismert fel.

Lilias Adie csak azoknak a nevét árulta el, akiket már korábban is boszorkánynak tartottak.

Yeoman szerint szomorú belegondolni, hogy a szomszédai szörnyként tekintettek az egyébként teljesen ártatlan nőre. A szakértő úgy gondolja, az egyetlen szörnyű dolog a történetben az igazságszolgáltatás tévedése.

(Kiemelt kép: Christopher Rynn/University of Dundee)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik