Tudomány

Rekonstruálták egy középkori angol érsek fejét

Halála után hatszázharminc évvel CT-vizsgálatok alapján megelevenítették Sudburyi Simon, Canterbury egykori érsekének arcvonásait.

A 14. században élt főpap a középkori Anglia egyik prominens politikusa volt. 1362-ben a pápa London püspökévé nevezte ki, 1375-től 1381-ben bekövetkezett haláláig pedig Canterbury érseke volt, egy évre rá pedig Anglia lordkancellárjává nevezték ki.

Lordkancellárként Sudburyi Simon hamar népszerűtlenné vált a fejadó bevezetése miatt, és erőszakos halált halt a Watt Tyler – 1341-1381 – vezette angliai parasztlázadás során.

A felkelők megrohamozták az érsek házát és Sudburyi Simon olyannyira gyűlölt volt, hogy az őrség minden további nélkül beengedte a lázadókat a kapun.

A Towerbe hurcolták a lordkancellárt, ahol 1381. június 14-én lefejezték. Testét a canterburyi katedrálisban helyezték végső nyugalomra, a fejét viszont lándzsára tűzték. Egy híve az éj leple alatt lopta el a fejét és szállította a néhai érsek szülővárosába, Sudburybe, ahol a Szent Gergely templomban őrzik mind a mai napig.

Ez év márciusában végezték el a mumifikálódott fej CT-vizsgálatát, a háromdimenziós arcrekonstrukciót szeptemberben fejezték be a Dundeei Egyetem igazságügyi orvosi szakértői, majd szintén a Szent Gergely templomban állítottak ki.

“Immár mindenki láthatja, hogy milyen nagy darab fickó volt” – hangsúlyozta az arcrekonstrukciót végző Adrienn Barker. Ismertetése szerint a CT-vizsgálat során fény derült az egykori Canterbury érsek kivégzésének vérfagyasztó részleteire is.

“A komputeres tomográfia mindössze egyetlen csapás nyomait mutatta ki, amely legalább félig átvágta a nyaki szöveteket, átmetszette a gerincvelő negyedik szelvényéből kiinduló és a rekeszizmot beidegző ideget, a nervus phrenicust, és ezáltal légzésbénulást idézett elő” – fogalmazott Adrienn Barker.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik