Kultúra a világ egy fura hely

Az unalmasnak tűnő utcai lámpa, ami nélkül a KGB talán elbukott volna Londonban

Az oroszok modern technika nélkül is megoldották az információáramlást. Harminc éven át nem buktak le vele.

A Szovjetunió közel hét évtizedes fennállása alatt számtalanszor bebizonyította, hogy nem mindig jó ötlet súlyos milliárdokat szuperpontos és elképesztően precíz műszerek megalkotására költeni, ha a célt sokkal egyszerűbben is el lehet érni.

Pontos helymeghatározási rendszer helyett például mindössze egy óraművel forgatott apró földgömböt szereltek a világ első többszemélyes űrhajóiba, a német katonákat pedig sajátos biológiai fegyverrel, a főleg hüllőket, madarakat és mezei nyulakat érintő, de emberekre is átterjedő tularémiával fertőzött patkányokat szerelték le: a katonák kimerültté váltak, fájni kezdett a fejük, sőt, sokan még be is lázasodtak. Nem iktatták tehát ki az ellenfelet, de a harci kedv csökkentésével jóval nagyobb esélyük lett a győzelemre.

Kémmacskák és harci delfinek: állatok a modern kor harcmezőin
Az állatok mindig fontos szerepet töltöttek be a hadviselés évezredes történetében – hiszen elég csak Hannibál elefántjaira gondolnunk –, de teljesen a XX. század során sem sikerült nélkülöznünk őket a harctereken. Cikkünkben néhány példát mutatunk be ezekre.

Hasonlóan elmés és pofonegyszerű módszereket találtak ki a titkosszolgálati értesülések átadására is, melynek segítségével három évtizeden át zavartalanul szerezhettek tudomást mindenről.

A XX. század legfurcsább kémkütyüjei
James Bond kortársai kezében egy gyűrű, rúzs, esernyő vagy épp egy darab kutyagumi is fontos fegyver volt. Bemutatjuk a legmeglepőbb darabokat.

A diplomáciai védelem alatt nem álló, teljesen átlagos járókelőnek tűnő, a munka jó részét végző kémek az ötvenes évek elejétől a Buckingham palotától mindössze néhány száz méterre, az Audley Square és az Audley Street találkozásánál álló,

kettes számmal jelzett lámpaoszlop kis ajtaja mögött rejtették el az üzeneteiket:

A nagykövetségekkel teli környéken, a teljesen ártatlan nevű University Women’s Club épülete előtt álló lámpa alján az ügynökök egy krétával rövid csíkot húztak, hogy az arra járó címzettek tudják: egy papírlap várja őket a kandeláber testében.

Az üzenetküldés titkára csak 1985-ben derült fény, mikor az egy évtizede már a britek számára kémkedő, az információ birtokába került Oleg Gordievszkijt sikerült kiszabadítani Moszkvából, és átadhatta a titkot.

Az üzeneteket rejtő ajtó / fotó: Amunyankhesenra

 

A sors fintora, hogy a két legendás producer, Albert R. Broccoli és Harry Saltzman az Audley Square hármas számú házában, az oszloptól mindössze pár lépésnyire tartották a James Bond-filmek egyikének szereplőválogatását, anélkül, hogy tudták volna: a ház előtt valódi kémek is rendszeresen sétálgatnak.

Az Atlas Obscura nyomán

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik