Kultúra

Stallone filmet forgat az első fekete nehézsúlyú bokszvilágbajnokról

Azaz a börtönt is megjáró Jack Johnsonról, aki épp nemrég kapott posztumusz kegyelmet.

A Variety számolt be róla, hogy Sylvester Stallone az MGM stúdióval közösen készít filmet az első fekete nehézsúlyú bokszvilágbajnokká vált Jack Johnsonról, akit annak idején rasszista okokból zártak börtönbe. Johnson a közelmúltban posztumusz kegyelemet kapott Donald Trump amerikai elnöktől.

A 2016 óta Golden Globe-díjas, 71 éves Stallone a filmes és televíziós projektek gyártására alapított Balboa Productions nevű új produkciós cégével vesz részt a film munkálataiban.

Rehabilitációja érdekében több kezdeményezés is indult az elmúlt években, egyebek között két republikánus honatya, John McCain szenátor és Peter King képviselő közreműködésével.

Stallone, aki szintén részt vett a Johnson rehabilitációjáért vívott küzdelemben, maga is jelen volt az ovális irodában, amikor Donald Trump a múlt héten posztumusz rehabilitálta a legendás bokszolót.

Donald Trump és Sylvester Stallone Jack Johnson posztumusz rehabilitációján. Fotó: Getty Images/Pool via Bloomberg/Olivier Douliery

A galvestoni óriásként emlegetett Jack Johnson Texas államban született 1878-ban. Pályafutása során 78 győzelmet aratott, 45-öt kiütéssel, 8 vereséget szenvedett és 12 alkalommal döntetlent ért el.

Johnson 1908-ban ért a csúcsra, amikor Sydneyben legyőzte a kanadai ökölvívó Tommy Burnst és ezzel a legmagasabb kategória első fekete világbajnoka lett. Övét kilencszer védte meg. A fekete bokszoló sikerei azonban zavarták az akkori Egyesült Államokat, ahol még érvényben voltak a faji elkülönítés törvényei. 1913-ban Johnsont, akinek egy fehér nővel volt viszonya, elítélték egy emberkereskedelem és prostitúció elleni törvény alapján egy olyan perben, amelyet ma rasszistának minősítenének.

A bajnok Európába menekült az ítélet elől, de 1920-ban hazatért és egy évet töltött rács mögött. Az ítélet és a börtönbüntetés tönkretette Johnson bokszolói karrierjét. 1946-ban halt meg, 68 évesen.

A Johnsonról szóló filmet valószínűleg jövőre fogják forgatni és a mozikba 2020-ban kerülhet majd.

Készül az új Rocky-film, Stallone már videókat is posztolt a forgatásról
Az Instagramon tett közzé két videót is az akciósztár, aki már a Creed: Apollo fia folytatásán dolgozik.
Kiemelt kép: Getty Images/FilmMagic/Axelle/Bauer-Griffin

Ajánlott videó

Olvasói sztorik