Kultúra

Óriási fordulat a Golgota-perben

Hatályon kívül helyezték a festmény védetté nyilvánításáról szóló határozatot.

Hatályon kívül helyezte a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság a műemlékvédelmi határozatot, amely védetté nyilvánította Munkácsy Mihály Golgota című festményét. A megismételt elsőfokú eljárás jogerős ítéletének indoklásakor a bíróság kiemelte: a Kúria tavaly júliusi végzésében egyértelmű iránymutatást adott arról, hogy

szigorúan el kell határolni az állam közhatalmi és tulajdonosi minőségét.A bíróság megállapította, a védetté nyilvánítási eljárás közvetlenül összefüggött a festmény eladásáról szóló tárgyalások elakadásával, így sérült a festmény tulajdonosa, Pákh Imre joga a tisztességes eljáráshoz, valamint a jogállamiság alapelve is. 

A mostani perben Pákh Imre arra hivatkozott, hogy a védetté
nyilvánítás jogszabályi feltételei nem álltak fenn, a védetté nyilvánítás tulajdonjogát aránytalanul korlátozta.

pákh imre (Array)
"Kvázi lopással" zárul a képtelen háború egy nemzeti kincsért
A Golgota kálváriája, avagy egy hazafisági és nagyvonalúsági verseny képének árnyalatai. Pákh Imre pert fontolgat.
Munkácsy Golgotája (munkácsy, golgota, jézus, )
Pákh Imre harcol a Golgota védetté nyilvánítása ellen
Megfellebbezte a  Munkácsy Mihály-festmény védetté nyilvánításáról szóló határozatot Pákh Imre üzletember aki lepellel takarta le a művet; Matolcsyék már nagyon  vásárolnának.

A Kúria korábban felhívta az elsőfokú bíróságot, hogy döntésekor legyen figyelemmel az Alaptörvényben megfogalmazott tisztességes eljáráshoz és a tulajdonhoz való jog védelmére, a jogbiztonság és a hatóságok indokolási kötelezettségének a követelményére.

Alkotmánybírósági határozatra hivatkozva kifejtette, hogy amikor az állam félként magánjogi jogviszonyokban jelenik meg, akkor a másik félhez képest mellérendelt, nem élvezhet nagyobb védelmet.

A bíróság az ítélet szóbeli indokolásakor kiemelte, hogy a Kúria iránymutatása alapján megállapította, a visszaviteli kötelezettség nem törvényi előírás alapján áll fenn, ezt mindig igazolni kell valamilyen dokumentummal, ám ezzel kapcsolatban a bíróság az ügy iratai között nem talált semmilyen okiratot.

A bíróság szerint a hatóság eljárásakor megsértette a jogállamiság elvét, a jogbiztonsághoz való és a tisztességes eljáráshoz való jog védelmét, illetve a hatáskör gyakorlásával való visszaélés tilalmát.
Az ítélet jogerős, fellebbezéssel nem támadható, a felek a Kúriához fordulhatnak felülvizsgálati kérelemmel.

Golgota (Array)
Orbánék totális jogi melléfogása
Így minősítette a Golgota állami védetté nyilvánítását a Magyar Nemzeti Múzeum címzetes főigazgatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik