Golgota (Array)
Belföld

Orbánék totális jogi melléfogása

Így minősítette a Golgota állami védetté nyilvánítását a Magyar Nemzeti Múzeum címzetes főigazgatója.

Kapcsolódó cikkek

Fodor István cikke a Heti Válasz levelezési rovatában jelent meg. A szakember a hetilap korábbi cikkének néhány pontatlanságára hívja fel a figyelmet, mivel annak idején – amikor még Julian Beck tulajdonában volt – ő fogadta a képet. Az ár körüli mostani vita kapcsán egyebek között emlékeztet rá, hogy Munkácsy Mihály festményének „sehol nincs akkora ára a világon, mint Magyarországon: közelebbről Debrecenben”.

Ennek kapcsán meg is jegyzi, hogy a város a mostaninál jóval olcsóbban is hozzájuthatott volna a Golgotához, „ráadásul akkor, amikor a dollár árfolyama még a felét sem érte el a mainak. Csak hát dönteni a döntéshozóknak idejében érdemes, a levelekre pedig szintén időben válaszolni. A késedelmet és a mulasztást a piac is bünteti”.

Fodor István szerint a Golgota levédése nem egyszerűen nem volt fair – ahogy ezt Lázár miniszter is elismerte -, az „totális jogi melléfogásnak” minősíthető. Az jelentős kárt is okozhat a magyar múzeumügynek. A nemzetközileg érvényben lévő törvények ugyanis kizárják, hogy a külföldre kiállítás céljára kölcsönzött műtárgyakat a kedvezményezett ország a maga számára levédje, s azt ne szolgáltassa vissza. Ez a lépés tehát olyan volt, mintha annak idején nem adtuk volna vissza Kínának az agyagkatonákat, miután azokat a Nemzeti Múzeumban bemutattuk.”

A címzetes főigazgató ezek után nem csodálkozna, ha a külföldi múzeumok és magángyűjtők kétszer is meggondolnák, hogy kölcsönözzenek-e műtárgyakat magyarországi kiállításokra.     

Ajánlott videó