Belföld

Pákh Imre harcol a Golgota védetté nyilvánítása ellen

Munkácsy Golgotája (munkácsy, golgota, jézus, )
Munkácsy Golgotája (munkácsy, golgota, jézus, )
Megfellebbezte a  Munkácsy Mihály-festmény védetté nyilvánításáról szóló határozatot Pákh Imre üzletember aki lepellel takarta le a művet; Matolcsyék már nagyon  vásárolnának.

Az ügyben eljáró Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ műtárgyfelügyeleti irodája a trilógia másik tagjáról is határozott, a Golgota – november 20-i – védetté nyilvánítása után pár nappal a Krisztus Pilátus előtt című kép is felkerült a védett alkotások listájára. Ez a többi között azt jelenti, hogy a festményeket csak külön engedéllyel lehet az országból kivinni, de még a debreceni Déri Múzeumból is más helyre szállítani.

Pákh Imre a Magyar Időknek nyilatkozva jogellenesnek és indokolatlannak nevezte az eljárást és elmondta, hogy december végén, január elején várható döntés az ügyben.

Ha mégis marad a védettség, és erre nagy az esély, ügyvédeim tovább keresik a lehetőségeket

– fogalmazott a műgyűjtő, aki arra is kitért: addig nem szándékozik eltávolíttatni a leplet a Déri Múzeumban kiállított alkotásról, amíg a kormány meg nem veszi vagy ki nem kerül a védett alkotások köréből.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) azt közölte: továbbra is a nyilvánosság előtt is ismert hatmillió dolláros – azaz több mint 1,6 milliárd forintos – vételárat határozzák meg a Golgotáért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik