Kultúra

Három gyerekkel még egy napja is strapás a magyar anyának

Ezt mutatja be a Cannes-ba meghívott Egy nap című film, amelynek itt az első előzetese.

A múlt héten számoltunk be róla, hogy a cannes-i filmfesztivál szervezői Szilágyi Zsófia Egy nap című első nagyjátékfilmjét is beválogatták nemzetközi mustra Kritikusok Hete programjába, azaz idén ismét versenyez magyar alkotás az egyik legrangosabb mustrán. Eddig nem lehetett sokat tudni Szilágyi filmjéről, mára azonban megjelent az első előzetese, amely rövid, de velős ízelítőt ad az alkotásból.

Az Egy nap a Filmalap Inkubátor Programjában készült és a főhőse egy háromgyerekes anya, Anna, akit az egyebek mellett a Terápiából, A martfűi rémből  és a tavaly Oscar-díjjal kitüntetett Mindenkiből ismerős Jászai Mari-díjas színésznő, Szamosi Zsófia alakít. A cselekmény nagy része a hétköznapok rutinjára épül, a háttérben a házasság válsága húzódik. A dráma a „halasztásra ítélt pillanatokból” bontakozik ki.

A rutinszerű cselekvésekkel túlterhelt idő, a feladatok ideje ütközik azzal, amit nem lehet ismételni

– vallja alkotásáról Szilágyi Zsófia, aki Színház- és Filmművészeti Egyetem filmrendező szakán végzett.

Az Egy napot Kenesei Edina és Pataki Ági producerálta, operatőre Domokos Balázs, a vágója Szórád Máté volt. A cannes-i debütálást követően a tervek szerint ősszel lesz látható a hazai mozikban.

Kiemelt kép: YouTube/Partnersfilm

Ajánlott videó

Olvasói sztorik