Kultúra

Megvan, mikor lesz a Magyar film napja

Vetítésekkel és programokkal készül számos filmes szervezet, filmforgalmazó és mozi.

A Magyar Nemzeti Filmalap bejelentette, hogy ettől az évtől kezdve április 30-án ünnepeljük a Magyar film napját. Ennek apropója, hogy az első magyar filmet, a Zsitkovszky Béla rendezésében készült A táncz című alkotást 117 évvel ezelőtt 1901. április 30-án mutatták be az Uránia Tudományos Színházban, a mai Uránia Nemzeti Filmszínházban, amelynek tetőterasza volt a forgatás helyszíne is egyben.

A Magyar film napjára vetítéseket és programokat szerveznek. A Filmalap felhívásához már csatlakozott az Art Mozi Egyesület, a Budapest Film, a Cinema City, a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Filmakadémia, az Uránia Nemzeti Filmszínház és számos forgalmazó, vidéki művelődési ház és mozi.

A Filmalap és az Uránia Nemzeti Filmszínház közös programsorozattal is ünnepel. Kiállítás készül A táncz című fennmaradt jelenetfotóiból az Országos Széchenyi Könyvtár közreműködésével, valamint április 30-án délelőtt Dargay Attila Szaffi című rajzfilmje felújított változatának premierje lesz a Kedd Stúdió forgalmazásában. A gyerekeket filmrajzoló, képregény készítő és egyéb izgalmas foglalkozások várják.

A tavalyi Kincsem is műsoron lesz, majd a magyar filmművészet előtt tisztelegve az 1918-ban Garas Márton rendezésében készült némafilmet, A tánczosnőt vetítik Darvas Ferenc zongorakíséretével. Este 35 milliméteres kópiáról Tímár Péter 1997-ben bemutatott Csinibaba című zenés vígjátékát vetítik.

Kiemelt kép: Fórum Hungary

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik