Kultúra

Ingyen nézhetőek a legnagyobb 1848-as filmek

Március 15 alkalmából a Filmarchívum négy filmklasszikust is elérhetővé tett online.

Karácsony táján nagy sikert aratott a 60. évfordulóját ünneplő Magyar Nemzeti Filmarchívum jubileumi ajándéka, amikor is több tucat régi magyar filmet tettek ingyen megtekinthetővé online.

Az akció sikere nyomán most ismét hasonló lépésre szánták el magukat és a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából négy 1848-as témájú filmalkotást tett szabadon hozzáférhetővé március 19-ig.

Az online megtekinthető filmklasszikusok:

  • 80 huszár — Sára Sándor 1978-ban készült filmje a Lengyelországból hazaszökő Lenkey század történetét dolgozza fel. A huszároknak a természettel, az ellenséges túlerővel és saját illúzióikkal is meg kell küzdeniük. A főbb szerepeket Tordy Géza, Madaras József, Cserhalmi György, Dózsa László és Oszter Sándor alakították.
  • Szirmok, virágok, koszorúk — Lugossy László berlini Ezüst Medve-díjas filmje a világosi fegyverletétel után játszódik, Cserhalmi György és Őze Lajos főszereplésével. A sok jelenetében sötét tónusú, gyertyákkal megvilágított film operatőre, Ragályi Elemér teljesítményét még Stanley Kubrick is elismerte.
  • Föltámadott a tenger — Az Illyés Gyula filmregényéből 1953-ban készült alkotás középpontjában az 1948-as forradalom és szabadságharc, illetve Petőfi és Bem barátsága áll, a kor ízlésének és ideológiájának megfelelő feldolgozásban. A főszerepeket Görbe János, Makláry Zoltán és Básti Lajos alakították.
  • A kőszívű ember fiai — Várkonyi Zoltán klasszikusa a Baradlay család történetén keresztül eleveníti meg a szabadságharc időszakát. A Jókai regényéből forgatott kétrészes adaptációban Sulyok Mária, Bitskey Tibor, Mécs Károly és Tordy Géza játssza a főbb szerepeket.

Március 19-ig a filmek felújított változatban érhetők el a Filmarchívum Vimeo-csatornáján.

Kiemelt kép: Magyar Nemzeti Filmarchívum/Mafilm

Ajánlott videó

Olvasói sztorik