Kultúra

Csuja Imréé a legjobb Shakespeare-alakítás

Ezért ő kapta idén a különleges Gábor Miklós-díjat.

Csuja Imre kapta a legjobb Shakespeare-alakításért járó Gábor Miklós-díjat IV. Henrik és Falstaff megformálásáért az Örkény Színházban – közölte az elismerés szakmai kuratóriuma (via MTI).

Az elismerést az április 11-i IV. Henrik-előadás végén adták át a színésznek. A díj egy bronz plakett, Vígh Tamás szobrászművész alkotása. Egyik oldalán William Shakespeare, másik oldalán Gábor Miklós portréja látható. A plakett a színészt a Madách Színház 1962-es előadása címszereplőjeként ábrázolja.

Az Örkény Színház IV. Henrik-előadását Mácsai Pál rendezte, egy estébe sűrítve a kétrészes királydrámát.

Csuja Imre díjazott alakítása nem is egy, hanem kettő: részint a címszereplő királyt, Henriket játssza, részint pedig a trónörökös cimboráját, Falstaffot.

Vass Éva színésznő 2000-ben, férje halála után két évvel alapította a Gábor Miklós-díjat. Az elismerést Shakespeare-szerepben kiváló teljesítményt nyújtó színésznek ítéli oda a szakmai kuratórium, amelynek több mint tizenöt évig volt elnöke Koltai Tamás színikritikus. Jelenleg Ascher Tamás vezeti a testületet, tagjai Meczner János rendező, Nádasdy Ádám költő Spiró György író és Stuber Andrea színikritikus.

A Gábor Miklós-díj eddigi kitüntetettjei között van László Zsolt, Varga Zsuzsa, Herceg Zsolt, Blaskó Péter, Kulka János, Balázs Zoltán, Pogány Judit, Hajduk Károly, Szegezdi Róbert, Hatházi András, Rába Roland, Gálffi László, Cserhalmi György, Hegedűs D. Géza, Bajomi Nagy György és Pál András is.

A kettészakadt ország, ahol mindent a propaganda határoz meg
A felújított Örkény István Színház új évadának első premierje a IV. Henrik, amely húsba vágó őszinteséggel reagál mindennapjainkra.
Kiemelt kép: MTI Fotó/Bruzák Noémi

Ajánlott videó

Olvasói sztorik