Kultúra

Cate Blanchett lesz Cannes-ban a zsűri elnöke

A szervezők bejelentették, hogy az Oscar-díjas színésznő fogja vezetni idén a filmfesztivál zsűrijét.

Május 8. és 19. között rendezik a 71. Cannes-i Filmfesztivált, melynek szervezői bejelentették, hogy a kétszeres Oscar-díjas Cate Blanchett lesz a zsűri elnöke – számolt be róla a Deadline.

Kinevezésével Blanchett lesz a seregszemle történetében a tizenegyedik nő, aki a zsűrit vezeti.

A rangos mustrán korábban Olivia de Havilland (1965), Sophia Loren (1966), Michele Morgan (1971), Ingrid Bergman (1973), Jeanne Moreau (1975 és 1995), Francoise Sagan (1979), Isabelle Adjani (1997), Liv Ullmann (2001), Isabelle Huppert (1999) és Jane Campion (2014) voltak női zsűrielnökök.

Blanchett a közelmúltban a Weinstein-bortány nyomán a nőkkel szembeni szexuális zaklatások és erőszak elleni kampány egyik arca lett, és a héten elindított Time’s Up (Az idő lejárt) nevű kezdeményezéshez is csatlakozott. Utóbbi a munkahelyükön szexuális visszaélés áldozatául esett nőknek nyújt egyebek mellett jogi támogatást.

Programot indítottak a szexuális zaklatások ellen a hollywoodi sztárok
Több, mint 300 színésznő, forgatókönyvíró, rendező és producer vesz részt a 15 millió dolláros programban.

Közleményükben a cannes-i fesztivál vezetői páratlan tehetségű, elkötelezett színésznőként méltatták Blanchettet, akinek munkáját a színpadon és a filmvásznon is elismerik.

Az elmúlt években számos alkalommal látogattam el színésznőként és producerként a cannes-i fesztiválra, ahol a nemzetközi versenyprogramban, illetve a filmvásáron fordultak meg filmjeim. Azonban a puszta élvezetért, vagyis azért, hogy csak a filmeket láthassam, még sohasem jártam a tengerparti városban. Nagyon megtisztelő, hogy felkérték a zsűrielnökségre

— idézi a közlemény a 48 éves színésznőt.

Blanchett 2014-ben a Blue Jasmine című Woody Allen-filmben, tíz évvel korábban pedig Martin Scorsese Aviátor című filmjében nyújtott alakításáért kapott Oscar-díjat. A két Oscar mellett három Arany Glóbusszal is kitüntették (Blue Jasmine, Elizabeth, I’m not there – Bob Dylan életei).

Kiemelt kép: Getty Images for DIFF/Vittorio Zunino Celotto

Ajánlott videó

Olvasói sztorik