Kultúra

Rekordbevételt hozott a tavalyi év a mozikban

Még úgy is, hogy az Egyesült Államokban és Kanadában csökkentek a jegyeladások.

A kínai piac bővülésének köszönhetően 40,6 milliárd dolláros (10301 milliárd forintos) bevétellel zárták 2017-et a világ mozijai – írja az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA) éves jelentése alapján az MTI.

A legnagyobb hollywoodi filmstúdiókat képviselő MPAA szerdán közzétett jelentése szerint miközben

Amerikában és Kanadában folytatódott az évek óta tapasztalható hanyatlás és tovább csökkent a mozik látogatottsága, addig Kínában tavaly is emelkedett a mozik bevétele.

2017-ben Észak-Amerikában 22 év után a legalacsonyabb szintre süllyedt a nézőszám, ugyanakkor a globális piacon, Észak-Amerikát kivéve 7 százalékkal nőtt a jegybevétel az előző évhez képest és végül elérte a 29,5 milliárd dollárt (7485 milliárd forintot).

Az MPAA adatai alapján jelenleg Japán, Nagy-Britannia, India, Dél-Korea és Kína az öt legdinamikusabban fejlődő nemzetközi mozis piac.

Kínában 7,9 milliárd dollárra (2004 milliárd forintra) rúgott a tavalyi jegybevétel. Ráadásul a kínai mozipiacnak 2018 első negyedévében első alkalommal sikerült átvennie a vezetést Észak-Amerikától.

Mindeközben az előfizetős videostreaming szolgáltatások (Netflix, Hulu, HBO GO) világszerte 33 százalékkal nőttek, és jelenleg napi 446,8 millió látogatónál tartanak.

Több történettel és több médiummal, mint valaha, iparágunk folyamatosan lépést tart az ágazatban tapasztalható fejlődéshez. A szórakoztatópiac számos fronton mutat növekedést, folyton újdonságokkal áll elő a globális közönség számára

— mondta az eredményekkel kapcsolatban Charles Rivkin, az MPAA vezetője.

60 éve nem volt ilyen: nők vitték sikerre a múlt év 3 legprofitálóbb filmjét
Utoljára az 1950-es évek végén fordult elő olyan, hogy színésznő játszotta a főszerepet a TOP 3 hollywoodi produkcióban.
Kiemelt kép: Paramount Pictures/Warner Bros. Pictures/Universal Pictures/Walt Disney

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik