Kultúra

60 éve nem volt ilyen: nők vitték sikerre a múlt év 3 legprofitálóbb filmjét

Utoljára az 1950-es évek végén fordult elő olyan, hogy színésznő játszotta a főszerepet a TOP 3 hollywoodi produkcióban.

Beköszöntött az újév és a Box Office Mojo-féle utolsó decemberi bevételi adatok alapján elkönyvelhetjük, hogy 2017 a nők és a női hősök éve volt a hollywoodi filmgyártásban.

A fenti megállapítást igazolja, hogy a végül az óév első számú kasszasikerévé avanzsált Star Wars: Az utolsó Jedik (533 millió dollár) mellett a másodikként végző A szépség és a szörnyeteg (504 millió dollár) és a bronzérmes Wonder Woman (412 millió dollár) főszerepét is színésznő játszotta. Nevezetesen Daisy Ridley (Rey), Emma Watson (Belle) és Gal Gadot (Diana). Márpedig ez olyasmi, amire közel hat évtizede nem volt példa az álomgyár történetében – hívja fel a figyelmet az erről író cikkében a The Wrap.

Az utolsó ilyen eset az 1958-as volt, amikor is a Déltenger (South Pacific), a Mame néni (Auntie Mame) és a Macska a forró bádogtetőn (Cat on a Hot Tin Roof) végzett az első három helyen.

A mai dollárszázmilliók helyett sorban 16,3 milliót, 9,3 milliót és 8,8 milliót összeszedő három alkotásban Mitzi Gaynor (Nellie Forbush – Déltenger), Rosalind Russell (Mame Dennis – Mame néni) és a legendás Elizabeth Taylor (Maggie Pollitt – Macska a forró bádogtetőn) játszotta a főszerepet.

A 2017-es bevételek alapján minden korábbinál sikeresebbé vált női hősökből idén sem lesz hiány, miután több olyan produkció is készül, amely a Star Wars Reyéhez és/vagy a Wonder Woman Dianájához hasonló erős női karaktert állít a középpontba. Jön például az Expedíció Natalie Portmannel, az új Tomb Raider Alicia Vikanderrel és az Alita: A harc angyala Rosa Salazarral, hogy csak néhányat említsek.

Minden összepréselt mell között ott van a női egyenjogúság
A szuperhősnőkről azt mind tudjuk, hogy nagy a mellük, kerek a fenekük és keskeny a csípőjük, de a valóság ennél sokkal összetettebb, mint gondolnánk.
Kiemelt kép: Walt Disney/Warner Bros. Pictures/Lucasfilm

Ajánlott videó

Olvasói sztorik