Kultúra

Elismerte a BBC, hogy csaltak a híres dokumentumfilmben

A brit köztévét a magyar On The Spot csapata leplezte le évekkel ezelőtt.

A BBC közleményben ismerte be, hogy hazudtak és megrendezett volt a 2011-ben bemutatott Human Planet című dokusorozatban az az epizód, amelyben úgy mutattak be egy indonéziai törzset, a Korowait, mintha annak tagjai a fák koronáiba épített házakban élnének – számolt be róla a The Guardian.

A brit köztévé szerint a My Year With The Tribe című új dokumentumfilm forgatásán mondta el a stábnak a Korowai egyik tagja, hogy anno a Human Planet alkotói kérésére, pénzért színlelték azt, hogy 35 méter magasba épített faházakban élnek és nem beszélnek nyelveket, csak egy ismeretlen, helyi dialektust.

A 2013-ban a brit Private Eye magazin által is megírt csalást eredetileg az On The Spot készítői leplezték le, amikor 2012-ben Pápua Új-Guineában forgatva egy kis időt töltöttek a korowaik között, akikkel (meglepő módon) kiválóan tudtak kommunikálni indonéz nyelven.

Cseke Eszternek és S. Takács Andrásnak akkor elmesélték a törzs tagjai, hogy amikor jönnek a fehérek, le kell venniük a rövidgatyát és a pólót, és helyi dialektusban beszélve el kell játszaniuk, hogy vademberek.

On The Spot: Soha nem volt annyi kozmopolita a világban, mint most
"Ne méricskéljük folyamatosan, hogy az én családom traumája nagyobb, mint a tied."
Kiemelt kép: YouTube/BBC

Ajánlott videó

Olvasói sztorik