Nagyvilág
rohingja menekültek (Array)

Végignézte a BBC riportere a muszlim falvak pusztulását

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

újságíró. 2017. 09. 07. 21:13

Beengedték az első újságírókat a népirtás szélén inogó Rakhine régióba, és ők bizony nem azt tapasztalták, amit a kormányerők állítanak.
Korábban a témában:

Két hete zajlanak a harcok a rohingja milicisták és a mianmari kormányerők között, ami miatt 164 ezer menekült ömlött már át a szomszédos Bangladesbe. Az évtizedekre visszanyúló gyökerű konfliktus áldozatai szokás szerint a civilek, akiknek falvait felégetik, férfiait megölik, nőit megerőszakolják a mianmari katonák.

A BBC News most bizonyítékot is szerzett arra, amit eddig tagadott a mianmari haderő. Jonathan Head riporter a saját szemével látott egy buddhisták által felégetett falut.

Mianmarról tudni kell, hogy többségében buddhista állam, aminek a nyugati részén, Rakhine államban sok muszlim él. Ahogy nálunk a migránsokat, Mianmarban a muzulmán rohingjákat okolják mindenért, ezért az elmúlt években szabályos pogromok zajlottak ellenük. Ezért is ragadtak végül fegyvert, ez vezetett a mostani népirtás közeli állapothoz.

JAKARTA, INDONESIA - SEPTEMBER 6: Thousands of members of various Indonesian muslim groups demonstrate in support of Myanmar's Rohingya population in front of the Myanmar embassy on September 6, 2017 in Jakarta, Indonesia. Myanmar has reportedly laid landmines across a section of its border with Bangladesh for the past three days as nearly 125,000 Rohingya refugees have fled across the border from Myanmar to Bangladesh since violence erupted on August 25. (Photo by Ed Wray/Getty Images)
Mianmari népirtás: százezrek menekülnek a tömegmészárlás elől
Több mint egymillió rohingyának kellett elhagynia Mianmart, miután az etnikai feszültség elmérgesedett és üldözni kezdték őket. A kormányerők falvakat gyújtogatnak, taposóaknákkal rakták tele a határokat, a vallási kisebbségnek pedig egyetlen reménye, hogy valahogy elvergődnek Bangladesig.

A BBC tudósítója egy olyan csapatba került be, amit a mianmari kormány verbuvált, hogy megnézzék, mi a helyzet Rakhinében. Maungdaw környékére vitték el őket azzal a feltétellel, hogy nem szakadnak le a csoporttól, nem mennek el saját szakállukra semerre, oda mennek, ahova a vezetőik viszik őket.

Az egyik ilyen vezetett túráról tértek visszafelé, amikor látták, hogyan ég egy település. Vezetőik azt mondták, a muszlimok gyújtották fel a saját településeiket. Ez azért sántított, mert a környék rohingjái már rég elmenekültek. Eközben a távolban is újabb füstoszlopok szálltak fel, miközben szórványos géppuskazajt lehetett hallani.

Nem sokkal később egy újabb falut értek el, amit nemrég gyújthattak fel. A tudósítók mind odarohantak, de már csak üszkös romokat találtak ott. Az egyértelmű volt Head szerint, hogy felgyújtották a községet. Találkoztak egy csapat izmos, fiatal, macsetés férfivel, akik nem akartak beszélni, csak messze a kameráktól ismerték el, hogy buddhisták, akik rendőri segítséggel égették fel a falvakat.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2018. november 19.
A behavazott Normafa Budapesten 2018. november 19-én.
MTI/Mohai Balázs

Jön december leghidegebb hete

Kommentek

NEW ORLEANS - SEPTEMBER 09: The NFL shield logo on the goal post pad at Louisiana Superdome on September 9, 2010 in New Orleans, Louisiana.   Ronald Martinez/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.