Kultúra

Moldova György az Orbán-féle puhatestűségről

A foci nagyon hiányzik neki. Arról álmodni is szokott. Attól eltiltották, az írástól még nem.

Az ATV-ben Moldova György legújabb regénye kapcsán azt mondta, a magyarok nem nagyon értik a szatírát, de szeretik. Neki nincs is nagyon humora, az inkább egykori iskolatársának, Hofi Gézának volt. Ő csak átlát dolgokat és keresi „a dolgok nem említett oldalát”.

Az új császár új ruhája is azért jut el Andersentől Göbbels doktorig, mert az érdekelte, mi lett a kisfiúval (Hektorral), aki leleplezte a császár pucérságát. Bár Hektor nem Viktor, szerinte

az Orbán-féle puhatestűségben – szóval mindig hajlamos változni, Próteusz magyarul – benne van a szélsőfasizmus lehetősége is.

Azért kapott helyet a mesemondók között Göbbels, mert sejtette, hogy ez lesz, csak arra nem számított, hogy ennyire piti és lábszagú lesz a politikai rohadás, de ebben az országban ezt is meg lehetett, lehet csinálni.

A népfelség elvében benne van az öngyilkosság lehetősége is, és az ország folyamatos öngyilkosságot követ el szerintem.

A Kossuth-díjas író szerint a Fidesznek lesz a legnagyobb baj, ha győz, mert rászakad az „egész szétlopott ország” minden terhe és már nem mutogathat másra, mert ezt ő csinálta.

Moldova György nem hisz a Jobbiknak se, de igazából egyetlen pártnak se. Ő abban bízott, hogy a nép küld egy új vezért, mert az minden népnek kell.

Nekünk jó egy Viktor.

Abban reménykedett írás közben, hogy talán téved, de egyelőre az élet nem cáfolt rá a nyugdíjasokról írt trilógiájára sem.

Moldova György: Orbán újraválasztása halálos ítélet a nyugdíjasoknak
Amit ők maguk írnak alá - mondja az egyik legolvasottabb kortárs író.

Moldova György elmegy szavazni, bár nem hiszi azt, hogy voksa, véleménye sokat számítana. Nincs jól, mitől is lenne, de isten őrségbe küldte, majd szól, ha kell befejeznie.

Az új könyv már elfogyott, újranyomják. A néhány napja 84. születésnapját ünneplő író elárulta, hogy a foci nagyon hiányzik neki, szokott róla álmodni. Álmában ügyesebb, hiszen az orvosok se az egészsége, hanem amiatt akarták eltiltani, mert látták játszani. Nem zárja ki, hogy az írástól is eltiltják egyszer.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik