Kultúra

Moldova György: Orbán újraválasztása halálos ítélet a nyugdíjasoknak

Amit ők maguk írnak alá - mondja az egyik legolvasottabb kortárs író.

Háromrészes riportkötetet (Kegyelemkenyér) írt a magyar nyugdíjasokról. A Hír TV-ben most Moldova György elárulta, konkrét célja volt. Nem irodalmi, politikai.

A maga eszközeivel akart segíteni a Fidesz-kormány leváltásában. Írhatott volna akár az oktatásról, az egészségügyről is, de éppen azért választotta a nyugdíjasokat, mert ők döntik el a jövő évi választást, és kétszer már – szerinte hibásan – a Fideszre szavaztak.

Megkérdezik a menyüket, a vejüket vagy a boltos Ilonkát, hogy kire kell szavazni és arra szavaznak. Nem gondolják végig a sorsukat.

idős néni, nyugdíjas, nyugdíj (Array)
Olyan nyomorultak a nyugdíjasok, hogy már kétszáz forintért nekivágnak az útnak
Itt az új riportkönyv Moldova Györgytől, témája a nyugdíjasok. Íme az utolsó fejezet.

Moldova György bejárta a fél országot, hogy találkozzon velük, próbálja őket megérteni. A legtöbb helyen azt a választ kapta, hogy az unokák miatt tűrnek az idősek, ami azonban szerinte teljesen értelmetlen, reménytelen. Ezzel épp ártanak nekik, a minta alapján ugyanis a Fidesz azt látja, bármit megtehet.

Tovább fokozza a nyomást, a nyomorítást.

Ráadásul a Fidesz mostanra kiépítette saját nyugdíjas szervezeteit, amelyek visszatartanak mindenkit attól, hogy bátran, keményen fellépjen ellene.

Moldova György: Írni jó ez a világ, hiszen egy szemétdomb mindig festőibb, mint egy rózsalugas
Ugye ismerik azt a Moldova-sztorit, hogy „régóta kéri az öreg gazda a környéken dolgozó mezőgazdasági pilótát, hogy egyszer már vigye fel repülni magával”? Interjú.

Az író beszél az Ormánság drámai pusztulásáról, az idős színészek tragikus otthonairól és arról is, hogy nem négyévente, hanem telente egy nyugdíjas naponta választ: gyógyszert vesz, vagy fűt. A legnagyobb céljuk, hogy életben maradjanak.

Eddig tizenöten fagytak meg a hidegben
Öten a fűtetlen lakásukban hűltek ki.

A Fidesz nem segít rajtuk.

Bár könyvében Moldova György azt írta, bízik egy fülke-ellenforradalomban, most már úgy látja, nem lesz változás és a nyugdíjasok meg is érdemlik a sorsukat, amit ellenállás nélkül fogadtak el.

Tulajdonképpen aláírták saját halálos ítéletüket.

Moldova György: Magyar vagyok, zsidó vagyok, kommunista vagyok
Kőbányai nyomortelepen született, ma a legolvasottabb magyar író, tizennégymillió eladott könyvnél tart. Kétrészes karácsonyi Nagyinterjúnk első etapjából kiderül, Moldova "hány ruszkit nyírt ki".
Moldova György 2.: Abszolút szenzációérzékem van
Tudják, mi a Mester kedvenc káromkodása? Van benne izélés meg deszka, de nem akárhogyan állítva. Kétrészes karácsonyi Nagyinterjúnk második etapja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik