Kultúra

Moldova György dühös szatírája Orbánról

Az országot gátlástalanul fosztogató rablólovagok dicséreteibe öltözött „új császár” a maga által teremtett - nem létező - ellenséges hadak ellen harcol.

Moldova György a választások előtt megjelenő új könyvében sem kímél senkit, semmit. Az új császár új ruhája az író szerint szatíra. A Népszava szomorú mesének tartja Haváriáról, amelynek történelme kizárólag egymást követő szerencsétlenségekből áll.

A régi császár, I. János kénytelen elfogadni a szomszédos muszkák gyártotta légruhát, és amikor végigvonul az új semmiben a városon, csak egy gyerek mer felkiáltani:

A császár meztelen.

Aztán a bátor gyermek, Hektor lesz I. János kései utóda, akinek ugyanúgy jár a muszka légruha, és persze újra akad egy bátor fiú, aki kimondja, nincs rajta semmi. Ez azonban nem zavarja Hektort. Moldova így zárja a történetet:

Jó reggelt, gyerekek, ideje volna felkelnetek, nehogy késő legyen már.

Az új könyv minden fejezetét más-más mesemondó (Andersen, Grimm, Seherezáde) tálalja. A X. rész szóvivője Joseph Göbbels, aki azt tanácsolja Hektor császárnak, hogy Sátán Györgyöt – aki egykor pénzzel támogatta az uralkodó taníttatását – tegye meg a nép ellenségének.

Moldova szerint a szatírának nincs határa, ehhez tartja magát, de hozzáteszi: a magyar nép ebből lényegében semmit sem lát. Példaként említi a nyugdíjasokat, akikről nemrég háromkötetes riportot jelentetett meg.

Moldova György: Orbán újraválasztása halálos ítélet a nyugdíjasoknak
Amit ők maguk írnak alá - mondja az egyik legolvasottabb kortárs író.

A Népszava emlékeztet rá, hogy Moldova György nyíltan Kádár János hívének vallja magát, de új kötetében pont olyan szatirikusan ír az egykori pártvezér koráról, mint napjainkról. Neki csak az számít, hogy szerinte Kádár idején az emberek sokkal jobban éltek, mint Orbán Viktor uralma alatt.

A magyarok jelentős része úgy érzi, rosszabb most, mint Kádár alatt volt
Ghánában is elégedettebbek lettek a népek 50 év alatt, mint nálunk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik