Kultúra

Tovább nézhető a neten Csányi Sándor lágerfilmje

Egy darabig még elérhető marad online az Örök tél, amely a szovjet munkatáborokba hurcolt magyarokról szól.

Február végén számoltunk be róla, hogy a tévés premiert követően ingyen nézhetővé vált online az Örök tél című történelmi dráma, amely a málenkij robotra hurcolt több százezer magyarnak állít emléket.

Szász Attila alkotást eredetileg egy hétig lehetett ingyen és bérmentve HD minőségben megtekinteni a Médiaklikken, azonban a gyártó a mai napon bejelentette az Örök tél Facebook-oldalán, hogy egy héttel meghosszabbították a lehetőséget és még március 26-ig továbbra is bárki bármikor végignézheti.

A film története 1944 decemberében indul és a GUPVI fogolytáborában játszódik, ahová a szovjet katonák magyarok ezreit hurcolták el kényszermunkára. A cselekmény főhősei Irén (Gera Marina) és Rajmund (Csányi Sándor), akik a fogolytáborban ismerkednek meg és miközben próbálnak életben maradni, valószerűtlen romantikus kapcsolat alakul ki közöttük.

Az Örök tél nem mellesleg igaz történet alapján, létező hősökről szól. A filmbeli Irén egyik barakktársa, a táborok egyik utolsó magyar túlélője, a 94 éves Marika néni bővebben is mesélt nekünk a lágeréletről:

Öt év málenkij robot, ezt íratták alá velünk
A férfiak sokkal gyöngébbek, mint a nők. Mi, nők, többet bírunk, mi macskák vagyunk. Tessék csak vitatkozni vele: öt évet húzott le egy szovjet kényszermunka-táborban.
Kiemelt kép: Szupermodern Filmstúdió

Ajánlott videó

Olvasói sztorik