Kultúra

Felkerült a netre Csányi Sándor és Gera Marina csodás lágerrománca

Bodnár Judit Lola
Bodnár Judit Lola

újságíró. 2018. 02. 27. 11:20

Az Örök tél a szovjet munkatáborokba hurcolt magyaroknak állít emléket, ráadásul egészen remek lett. Aki pedig lemaradt a vasárnapi tévés premierről, most felzárkózhat.
Korábban a témában:

Amint azt már megírtuk, az Örök téllel régi adósságot törlesztett a magyar filmgyártás: a málenkij robotra hurcolt több százezer magyarnak állított emléket, ráadásul méltóképpen: a film ugyanis egészen remek lett. Az Örök tél két főszereplőjét, Irént és Rajmundot Gera Marina és Csányi Sándor alakítja, akiket két különböző térségből ugyan, de ugyanabba a Donyec-vidéki szovjet kényszermunka-táborba hurcolnak, hogy éveken keresztül szenet bányásszanak a Szovjetunió épülésére. Hogy túléljék a havas, hideg, éhezéssel teli, embertelen poklot, Irén ás Rajmund összefog, az összekapaszkodásból pedig furcsa lágerrománc bontakozik ki – ebből a receptből sok minden kisülhetne, még akár katasztrófa is, azonban a Szász AttilaKöbli Norbert páros ismét nagyon jó érzékkel nyúlt egy még kibeszéletlen korszakhoz. Az Örök tél február 25-én este debütált a Dunán, aznap volt ugyanis a kommunizmus áldozatainak emléknapja – ám az egyetlen vetítésről kétségkívül sokan lemaradtak, mozis forgalmazásba pedig nem kerül a film. Így igazi örömhír, hogy a gyártó úgy döntött, felteszik a netre a filmet: egy héten keresztül, ingyen-bérmentve, teljesen legálisan, akár HD-ban bárki megnézheti.

Az Örök tél nem mellesleg igaz történet alapján, létező hősökről szól. A filmbeli Irén egyik barakktársa, a táborok egyik utolsó magyar túlélője, a 94 éves Marika néni bővebben is mesélt nekünk a lágeréletről, íme.

Öt év málenkij robot, ezt íratták alá velünk
A férfiak sokkal gyöngébbek, mint a nők. Mi, nők, többet bírunk, mi macskák vagyunk. Tessék csak vitatkozni vele: öt évet húzott le egy szovjet kényszermunka-táborban.
Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A picture taken on October 4, 2016 shows a cameraman walking through the concrete obstacles in the disputed Kosovo-Montenegro border in the village of Cakor, western Kosovo. 
There are no guards in the uninhabited Rugova mountains bordering Montenegro, only sheep on pasture land, but a dispute over defining the borderline could push Kosovo into chaos as the political opposition views the demarcation deal as close to "treason". The tiny Balkan territory, which unilaterally proclaimed independence from Serbia in 2008, last year reached a border demarcation agreement with its western neighbour, but Kosovo's parliament has yet to ratify it.
 / AFP PHOTO / ARMEND NIMANI

Azt sem tudni, hol végződnek Magyarország szomszédai

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.