Kultúra

Felkerült a netre Csányi Sándor és Gera Marina csodás lágerrománca

Az Örök tél a szovjet munkatáborokba hurcolt magyaroknak állít emléket, ráadásul egészen remek lett. Aki pedig lemaradt a vasárnapi tévés premierről, most felzárkózhat.

Amint azt már megírtuk, az Örök téllel régi adósságot törlesztett a magyar filmgyártás: a málenkij robotra hurcolt több százezer magyarnak állított emléket, ráadásul méltóképpen: a film ugyanis egészen remek lett. Az Örök tél két főszereplőjét, Irént és Rajmundot Gera Marina és Csányi Sándor alakítja, akiket két különböző térségből ugyan, de ugyanabba a Donyec-vidéki szovjet kényszermunka-táborba hurcolnak, hogy éveken keresztül szenet bányásszanak a Szovjetunió épülésére. Hogy túléljék a havas, hideg, éhezéssel teli, embertelen poklot, Irén ás Rajmund összefog, az összekapaszkodásból pedig furcsa lágerrománc bontakozik ki – ebből a receptből sok minden kisülhetne, még akár katasztrófa is, azonban a Szász AttilaKöbli Norbert páros ismét nagyon jó érzékkel nyúlt egy még kibeszéletlen korszakhoz. Az Örök tél február 25-én este debütált a Dunán, aznap volt ugyanis a kommunizmus áldozatainak emléknapja – ám az egyetlen vetítésről kétségkívül sokan lemaradtak, mozis forgalmazásba pedig nem kerül a film. Így igazi örömhír, hogy a gyártó úgy döntött, felteszik a netre a filmet: egy héten keresztül, ingyen-bérmentve, teljesen legálisan, akár HD-ban bárki megnézheti.

Az Örök tél nem mellesleg igaz történet alapján, létező hősökről szól. A filmbeli Irén egyik barakktársa, a táborok egyik utolsó magyar túlélője, a 94 éves Marika néni bővebben is mesélt nekünk a lágeréletről, íme.

Öt év málenkij robot, ezt íratták alá velünk
A férfiak sokkal gyöngébbek, mint a nők. Mi, nők, többet bírunk, mi macskák vagyunk. Tessék csak vitatkozni vele: öt évet húzott le egy szovjet kényszermunka-táborban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik