Kultúra

Itt volt az ideje, hogy a malenkij robotnak is legyen magyar filmje

Az Örök tél régi adósságot törleszt: a szovjet munkatáborokba hurcolt több százezer magyarnak állít emléket. Itt az új trailer.

Hadifogság, GULAG, GUPVI, málenkij robot: a holokausztfilmek számosságán fanyalgók gyakran róják fel a filmeseknek, hogy a szovjet lágerek kegyetlenségéről mikor fogják már végre megénekelni. Valami ilyesmire vállalkozik most a Szász Attila Köbli Norbert páros, akik nem először nyúlnak fontos témához mozifilmes igényességgel még akkor is, ha filmjük tévéképernyőre készül.

Fotó: Szupermodern Filmstúdió

Az Örök tél Havasi János novellája alapján – mely az ő családi krónikájából származik – állít emléket mindazoknak a családoknak, ahonnan a második világháború végnapjaiban málenkij robotra, „egy kis munkára” hívtak be munkaképes férfiakat és nőket, hogy a pár hetesnek ígért mezőgazdasági munkából végül több éves kőkemény fizikai munka legyen, több ezer kilométerre az otthonuktól, a Szovjetunió legridegebb tájain berendezett munkatáborokban. A film főhőse, Irén abban a tudatban köszön el szüleitől és kislányától, hogy pár hét, és otthon lesz, ám a falu sváb lakosságából és néhány rosszkor rossz helyen lévőből összeterelt nőkkel együtt bevagonírozzák, és egy szénbányába hurcolják a Donyeck medencéjébe. A hó, a brutális mínuszok, a betegségek és az embert próbáló lapátolás közepette azonban Irénnek rejtélyes segítője akad a Szabadkáról elhurcolt Rajmund személyében.

Fotó: Szupermodern Filmstúdió

A Gera Marina és Csányi Sándor főszereplésével, Döbrösi Laura, Farkas Franciska, Für Anikó, Gáspár Tibor, Kurta Niké, Kiss Diána Magdolna és Orosz Ákos szereplésével készült film a kommunizmus áldozatainak emléknapján, február 25-én került képernyőre a Dunán. A novemberi első után most érkezett a filmhez egy második trailer is, íme.

Kiemelt kép: Szupermodern Filmstúdió

Ajánlott videó

Olvasói sztorik