Kultúra

Mától ingyen nézhetőek online a legnagyobb magyar filmklasszikusok

Nem akármilyen meglepetéssel rukkolt elő a Filmarchívum: január 12-ig mintegy 60 alkotást tettek ingyen megtekinthetővé.

Idén ünnepli alapításának 60. évfordulóját a Magyar Nemzeti Filmarchívum, amely karácsonyi meglepetésképpen ma közleményben tudatta, hogy igazi filmcsemegékkel zárja a jubileumi évet:

december 22-től január 12-ig kereken 60 filmjét teszi szabadon hozzáférhetővé online.

A filmek közzétételének célja, hogy az online tér közönsége könnyen elérje és megismerje a filmtörténet klasszikusainak reprezentatív szeletét és ritkaságait, valamint betekintést nyerjen az intézmény munkájába, a magyar filmtörténet korszakaiba, és a karácsonyi csendes napokban szabadon élvezhesse a Nemzeti Filmdigitalizációs és Filmfelújítási Programjának közelmúltban született eredményeit.

A Filmarchívum válogatásba számos felejthetetlen klasszikus, így pl. a Körhinta, a Megáll az idő, A tizedes meg a többiek, a Szaffi, a Csillagosok, katonák, az Isten hozta, őrnagy úr!  vagy Az ötödik pecsét mellett ritkán látható különlegességek is bekerültek. Ráadásul az egészestés alkotásokkal együtt számos rövid- és dokumentumfilm is hozzáférhető, kezdve a 60 produkció között a legrégebbit jelentő 1896-os Lumiére-összeállítással, az 1940-es Megjött a postán át egészen a Körhinta restaurálásáról szóló idei werkfilmig.

Egészestés filmek:

Rövidfilmek:

Az egyes filmeket közvetlenül a www.filmarchiv.hu oldalról is el lehet érni.

Kiemelt kép: Magyar Nemzeti Filmarchívum/Mafilm

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik