Kultúra

Az amerikai város, ahol utcát, parkot és temetőt is neveztek el Hitlerről

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2018. 03. 14. 16:30

A tökfesztiváljáról híres ohiói Circleville-ben úton-útfélen találkozhatunk a Hitler névvel – csak épp egy másik Hitlerével. Ez azonban nem csitítja a kedélyeket.

Korábban a témában:

Az Egyesült Államokban ma is úton-útfélen találkozhatunk a XVIII.-XIX. században érkező bevándorlók nyomaival: így született meg a pennsylvania bányákból kiszabadulva bortermelővé vált magyarok aprócska Budapestje és Tokaja, valamint a néhány kilométerre fekvő, szlovákok által alapított Nyitra, de Kossuth Lajos féléves amerikai körútja is óriási hatással volt az ország népére – nevét ma több település, egy iowai megye, illetve utcák egész sora őrzi.

Az Ohio legnagyobb városa, Columbus közelében álló Circleville ennél azonban jóval kellemetlenebb európai örökséget őriz – a minden évben tökfesztiválnak otthont adó település ugyanis tele van a Hitler család nyomaival.

A Hitlerek 1799-ben, az első családok egyikeként érkeztek a környékre, ahol mintapolgárként tartották őket számon. Ténykedésüknek köszönhetően a nevéhez hűen kör alakú városka, Circleville egyre jobb hellyé vált, sugárirányban induló utcáin pedig egyre több család építtetett magának otthont. A tövényszék nyolcszög alaprajzú épületéből induló széles utcák rendszerével azonban egyre többen voltak elégedetlenek – annak ellenére, hogy a település kör alakja továbbra is megmaradt.

A városrendezés kezdetekor / fotó: Wikimedia Commons

 

1837-ben megkezdődött tehát az idős házak lebontása és a város teljes újjáépítése – ezúttal már a jól megszokott szabályos, rácsos utcaszerkezettel, melyben a házak eloszlásukkal az egyenlőséget hirdették.

A Hitlerek a munkában fontos részt vállaltak, sőt, hamar tehetős családdá is lettek: a környéken letelepedő George Hitler tizenegy gyermekéből – közülük hét már itt született – kettő sikeres földbirtokossá és malomtulajdonossá lett, a saját üzemükben készülő lisztet pedig New Orleans-ban, illetve annak környékén adták el. George unokája, Nelson nyolcszáz hektárnyi földbirtokának egy részét a Pickaway megyei oktatási hivatalnak ajándékozta, hogy annak okos befektetésével tarthassák fel az iskolai könyvtárakat, illetve bővítsék azok állományát, Dr. Gay Hitler pedig több mint húsz éven át ápolta a a helyiek fogait.

Fotó: Scott

 

A helyi temetőben ma tizennyolc Hitler nyugszik, a városkában pedig számos dolgot neveztek róluk, így a Nelson segítségével megszületett Hitler-Ludwig temetőt, a Martha Hitler által adományozott földdarabon létrehozott Martha Hitler Parkot, a két Hitler utcát (Hitler #1 és Hitler #2 Road), a Hitler-tavat és a Huber-Hitler utcát. Korábban egy iskola is őrizte a nevüket, épületét azonban 1920-ban eladták, így az intézmény is nyom nélkül megszűnt.

Fotó: ddsiple

 

Adolf Hitler 1933-as hatalomra jutása azonban mindent megváltoztatott: annak ellenére, hogy semmiféle rokoni szál nem fűzi a családot az egykori diktátorhoz, az emberek ferde pillantásai nem kerülték el őket.

Adolf Hitler nem is volt igazi Hitler

A diktátor apja ugyanis Alois Schicklgruberként született, de később felvette édesanyja második férje – ő volt a valószínűsíthető apa –, Johann Georg Hiedler nevét.

 

Kérdés, hogy miért és hogyan lett a Hiedlerből Hitler, bár Hiedler testvérét egyes iratok Hüttlerként is emlegették, Aloisnak pedig természetesen jogában állt tovább egyszerűsíteni az akkor még teljesen ártatlanul hangzó vezetéknevet.

Ma, több mint hét évtizeddel Hitler bukása után az emberek még mindig élcelődnek és furcsán néznek az amerikai Hitlerekre: a család egyik ága North Carolina államba költözött, sőt, még a telefonszámát is megváltoztatta, hogy véget érjen a névtelen hívók gyűlöletáradata.

Fotó: ddsiple

 

És ha mindez még nem lenne elég: az egyik leszármazottat a munkahelyén főnöke megkérte, hogy változtassa meg a nevét. Erre természetesen nem került sor.

Az Egyesült Államokban élő Hitlerekről 2014-ben dokumentumfilm is készült

A circleville-iek egy része legszívesebben azonnal megváltoztatná a Hitlerekről elnevezett helyek nevét, mások azonban továbbra is kiállnak mellettük, sőt, büszkék is rájuk.

Az Amusing Planet nyomán
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A young girl cleans steps as people bow before the statues of late North Korean leaders Kim Il-Sung (L) and Kim Jong-Il (R) as the country marks 'Victory Day' at Mansu hill in Pyongyang on July 27, 2017. - July 27, which is the 64th anniversary of the signing of the Korean Armistice Agreement, is a public holiday in the nuclear-armed North and celebrated as Victory Day. (Photo by Ed JONES / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.