Kultúra

Kirúgták a szexuális zaklatással vádolt sztárkarmestert

A korábban felfüggesztett James Levine évtizedek óta molesztált fiatal művészeket.

Elbocsátotta a New York-i Metropolitan Opera James Levine sztárkarmestert, miután az ellene folytatott vizsgálat igazolta, hogy pályafutása alatt számos művészt szexuálisan zaklatott – írja az MTI.

Levine 1971-ben debütált az operaházban, amelynek azóta egyik meghatározó alakja lett. Művészeti igazgatóként formálta az intézmény repertoárját, a ’70-es évektől több mint 2500 előadást vezényelt. Két éve leköszönt posztjáról Parkinson-kórja miatt, de továbbra is ő irányította a fiatal művészek képzését. Decemberben azonban felfüggesztették, miután a New York Post és a New York Times arról számolt be,

egészen az 1960-as évektől kezdve zaklatott szexuálisan és bántalmazott fiatal művészeket.

Az operaház a sajtóhírek után megbízott egy korábbi ügyészt, hogy minden részletre kiterjedő vizsgálatot folytasson le a hatvanas évektől a nyolcvanas évekig terjedő időszakra vonatkozó, Levine elleni vádak miatt. Az ügyben több mint 70 embert hallgattak meg.

A Metropolitan Opera közleménye szerint a vizsgálat megállapította, hogy Levine szexuális zaklató volt már az operaházba kerülése előtt, és ott is folytatta megengedhetetlen viselkedését. Hitelt érdemlő bizonyítékokat is találtak arra, hogy a befolyásos posztot betöltő Levine a karrierjük kezdetén álló, érzékeny fiatal művészekkel szemben megengedhetetlen módon viselkedett és szexuálisan zaklatta őket.

Levine képviselője nem kommentálta az elbocsátást és a vizsgálat megállapításait. A karmester ellen bűncselekmény miatt nem történt vádemelés.

Kiemelt kép: Getty Images/Hiroyuki Ito

Ajánlott videó

Olvasói sztorik