Kultúra

Sárosdi Lillát meglepte Marton László visszatérése

A színésznő nem biztos abban, hogy jutott elég idő a zaklatási ügyekkel kapcsolatos szembenézésre.

Miként beszámoltunk róla, Marton László túltette magát a körülötte kirobbant szexuális zaklatási botrányon, és visszatér a színház világába.

Elült a vihar, visszatér a szakmába Marton László
Marton László kész újrakezdeni a szexuális zaklatási botrányba beleroppant karrierjét, már csak rendeznivalót kell neki találni.

A budapesti Rózsavölgyi Szalonban és a veszprémi Petőfi Színházban rendez majd újra Marton, akinek visszatérése kapcsán az őt zaklatással először megvádoló Sárosdi Lilla színésznő az ATV-nek mondta el, hogy meglepődött a híren.

Sárosdi szerint az emberi és szakmai és segítő szándék érthető, ugyanakkor azok a nyilatkozatok már kevésbé, amelyek megkérdőjelezik a Marton Lászlóval kapcsolatban felmerült vádak igazságtartalmát. A színésznőnek vannak kétségei, hogy jutott elég idő a zaklatási ügyekkel kapcsolatos szembenézésre.

Hogy valóban volt-e időnk újragondolni ezeket a határokat, hogy mertünk-e mi, színházi szakemberek egymással olyan fórumhelyzeteket teremteni, amiben ezeket kellőképpen átgondolhattuk volna, kellőképpen tabuk nélkül tudtunk volna arról beszélni, hogy a mi szakmánkban ezeket a határokat újragondoltuk-e, fontos-e, hogy újragondoljuk

— mondta a színésznő.

Sárosdi Lilla szerint vádaskodás helyett a szembenézés az egyetlen megoldás, mert csak így kerülhető el, hogy újra két, egymással szemben álló oldal alakuljon ki egy szakmán belül.

A Rózsavölgyi Szalon a minap közleményben jelezte, hogy már megkezdődött és jelenleg is folyik az egyeztetés Marton újabb rendezéséről. A kulturális központ művészeti vezetője, Zimányi Zsófia az ATV-nek úgy fogalmazott

Mindannyiunknak kívánom – nem csak a színházi szakmának –, hogy ne a bosszú és a gyűlölet vezesse a megszólalásainkat és a tetteinket, s találjuk meg újra a higgadt és átgondolt hangot a kulturális közbeszédben.

Az ATV-nek Verebes István is nyilatkozott Marton visszatérésével kapcsolatban, szerinte

attól a pillanattól kezdve, amikor a Martont kiebrudalták a Vígszínházból, egészen másról szól ez a történet.

A színész és rendező most azon a véleményen van, hogy

a labilils közhangulat ellen lépni kell. Veszprémből az Oberfranknak vagy a Rózsavölgyi Szalonból Zimányi Zsófiának a döntése bátor, méltányos és tisztességes. Marton László rendezői múltja megérdemli ezt.

Mint ismert, Marton László abba bukott bele – az új fordulat alapján nem véglegesen – hogy Harvey Weinstein molesztálási botrányai kapcsán Sárosdi Lilla, majd további színésznők szexuális zaklatással vádolták meg, kiderült, sokan évek óta tudtak Marton viselt dolgairól, egy kanadai színház hasonló zaklatás miatt szakított meg vele minden kapcsolatot. A rendező később bocsánatot kért.

Hollywoodot térdre kényszerítette a zaklatási botrány, és a magyar színészvilág is kezd felébredni
Idővonalon szedtük össze a legfontosabb eseményeket, mivel lassan követhetetlen hogyan jutottunk el Harvey Weinsteintől és Marton Lászlótól Kevin Spacey-ig vagy éppen Kerényi Miklós Gáborig és Dustin Hoffmanig.
Kiemelt kép: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik