Kultúra

Sikkasztott dollármilliókból forgatták a Wall Street farkasát

Több mint 3 milliárd dollár tűnt el, a Scorsese-mozit jegyző produkciós cégnek két másik filmjét is vizsgálják.

A 2013-ban bemutatott A Wall Street farkasa című filmet jegyző Red Granite Pictures nevű hollywoodi produkciós cégnek 60 millió dollárt kell fizetnie az Egyesült Államok kormányának az amerikai hatóságok nagyszabású nemzetközi akciójának keretében, amelyben több mint egymilliárd dollárnyi elsikkasztott malajziai közpénzt próbálnak visszaszerezni – írja az MTI.

Amerikai ügyészek szerint a Najib Razak malajziai miniszterelnök által 2009-ben létrehozott gazdaságfejlesztési alapból (1MDB) – fedőcégek révén és részben amerikai bankokon keresztül –

több mint 3 milliárd dollárt loptak ki nagy értékű New York-i és kaliforniai ingatlanokat, luxustermékeket, Monet- és Van Gogh-festményeket és repülőgépet vásárolva, valamint a Martin Scorsese rendezésében készült A Wall Street farkasa finanszírozásával.

2016 júliusában a svájci szövetségi hatóságok lefoglalták a sok millió dollárt érő Monet- és van Gogh-műveket a nemzetközi akció részeként. A Leonardo DiCaprio főszereplésével készült A Wall Street farkasa című életrajzi dráma finanszírozása ügyében pedig polgári per indult a filmet jegyző Red Granite Pictures produkciós cég ellen, amelynek egyik társalapítója Razak mostohafia volt.

Az ügyészség és a Red Granite Pictures Inc. közötti megállapodást csütörtökön hagyták jóvá a Los Angeles-i kerületi bíróságon – értesült az AP hírügynökség.

A megállapodás kitér a Los Angeles-i székhelyű Red Granite Pictures két másik filmjének, a nyomozók szerint ugyancsak 1MDB-s pénzből finanszírozott, 2014-es Dumb és Dumber kettyó, valamint a 2015-ös Megjött Apuci! című vígjátékokhoz kötődő jogok és vagyontárgyak lefoglalására.

A produkciós cég vezetősége közleményükben azt írták, örülnek, hogy végre maguk mögött tudhatják az ügyet és ismét a filmkészítésre koncentrálhatnak.

A maláj Wall Street farkasa, avagy hogyan legyünk közpénzből Hollywood királyai
A malajziai fejlesztési alapot megcsapolva vásárolta be magát Hollywoodba a maláj miniszterelnök köre.
Kiemelt kép: Red Granite Pictures/Appian Way

Ajánlott videó

Olvasói sztorik