Kultúra

James Franco megint botrányba keveredett

A színész-rendezőt egy volt tanítványa perelte be A katasztrófaművész forgatókönyve miatt.

A Golden Globe-gálát követően őt ért szexuális zaklatási vádak után ismét alakul a botrány James Franco körül, akit ezúttal az egyik korábbi tanítványa perelte be. Az ügy középpontjában Franco tavalyi sikerfilmje, A katasztrófaművész (The Disaster Artist) és annak Oscarra is jelölt forgatókönyve áll, amelyet az ex-tanítvány szerint előbb megíratott vele, majd ellopott tőle a filmes – írja a Deadline (via Index).

A Los Angeles-i Kalifornia Egyetemen (UCLA) Franco által tanított Ryan Moodyt a színész-rendező még 2012-ben kérte fel, hogy legyen a nem hivatalos tanársegédje, később pedig munkát is adott neki, mondván írjon forgatókönyvet az azóta elkészült A katasztrófaművészhez a Tommy Wiseau-ról szóló The Disaster Artist című könyv alapján. Moody ezt követően hónapokon keresztül heti hatvan órában dolgozott a szkripten, amelyért miután elkészült vele, mindössze ötezer dollárt kapott Francótól.

Később mentora közölte vele, hogy az utóbb a filmet gyártó Point Grey Pictures (Franco cimborája, Seth Rogen produkciós cége) nem akarja őt forgatókönyvírónak, ugyanakkor arra hajlandóak, majd társproducerként feltüntessék a nevét az alkotók között. Utóbb viszont sem forgatókönyvíróként, sem társproducerként nem tüntették fel. A hivatalos változat szerint Scott Neustadter és Michael H. Weber írták a forgatókönyvet, míg a producerek közt mintegy 23 név szerepel, de Moody nincs köztük.

Moody megelégelte a történteket és a héten Franco mellett Rogen cégét is beperelte megtévesztés és szerződésszegés miatt. A producerek közleményben reagáltak a vádakra, amelyeket visszautasítottak.

Hollywood kidobta az ajtón, de ő visszamászott az ablakon
2003-ban elkészült a filmtörténelem legrosszabb és egyben legjobb filmje.
Kiemelt kép: Getty Images/FilmMagic/Michael Tran

Ajánlott videó

Olvasói sztorik