Kultúra

Fél évszázad után is dacol az elemekkel a főváros legidősebb utcai plakátja

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2018. 02. 18. 17:00

Úgy tűnik, hogy a hatvanas évek Magyarországán véletlenül feltalálták a világ legerősebb plakátragasztóját.
Korábban a témában:

Nap mint nap óriási tömegek kelnek át a Nagykörúton: gyalog, autóval, vagy épp tömegközlekedési eszközökkel, de a rohanásban nincs idejük körülnézni a kissé nehezen, adókedvezményeknek köszönhetően létrejött széles utcán.

Óriási kár, hiszen a Szent István, a Teréz, az Erzsébet, a József és a Ferenc körút mindegyike számos érdekességet tartogat, legyen szó a térképen is elérhető Ismeretlen Budapest-sorozatunkban már korábban bemutatott firenzei palota-másolatról, a Blaha Lujza tér fölé magasodó rejtélyes toronyról, vagy épp az elmúlt évtizedek apró, csak séta közben észrevehető apróságairól – így például a város jó eséllyel leghosszabb ideje az utcát díszítő plakátjának maradványairól.

Egy cseppnyi Firenze a Nagykörúton: a Batthyány-palota
A firenzei paloták legszebbjének majdnem pontos másolata a Teréz körút egyik legérdekesebb épülete.

Az elmúlt évek Budapestet ugyan nem kényeztették el hóval, néhány évtizeddel ezelőtt viszont homlokegyenest más volt a helyzet: a Fővárosi Tanács ezért minden évben teleplakátolta a várost a kijelölt hólerakóhelyek listájával, melyen az aktuális polgármester (majd az ugyanezt a posztot jelentő Budapest Főváros Tanácsának elnöke) kijelölte a jókora hómennyiség tárolására alkalmas helyeket, furcsa módon egyes szám első személyben:

“Hólerakóhelyek kijelölése – a(z) …./…. év telén bekövetkezhető nagyobb havazások esetén hólerakásra a következő helyeket jelölöm ki:”

Fotó: Pest-Buda Aukciósház

 

A szokás a hatvanas évekre, Sarlós István városvezetésének idejére (1963-1970) sem változott meg, de ez a kor volt az, melynek egy hírmondója néhány évvel ezelőtt előbújt a József körút Corvin-negyedhez közeli szakaszán, a Korb Flóris és Giregl Kálmán tervei alapján 1899-re megszületett 63. számú ház kapujánál:

Sarlós, nem Tarlós

Az aktuális főpolgármester nevétől mindössze egy betűben különböző Sarlós István (1921-2006) a szociáldemokrata párt ifjúsági tagozatának vezetőjéből, majd titkárából 1956 decemberére a Budapesti Karhatalmi Ezred tagja, majd az MSZP VI. kerületi titkára lett. 1963-tól egészen a rendszerváltásig országgyűlési képviselőként, 1966-1990 közt pedig az MSZMP Központi Bizottságának tagjaként volt jelen a politikai életben, de 1974-1983 közt a Hazafias Népfront főtitkári posztját, 1984-1988 közt pedig az Országyűlés elnöki tisztjét is betöltötte.

A főváros hét éven át való vezetése után négy évre a Népszabadság főszerkesztői székébe került, de a rendszerváltásig tartó politikai karrierje során számos más pozícióban is feltűnt.

Az újbóli megjelenés ideje a Google Street View-ról könnyen behatárolható – jól látszik, hogy a 2009 májusi képen még egy utcai vitrin fedi, a 2011 októberében, illetve az azóta készült fotókn pedig már szabad:

A ház kapujától balra eső maradványokról 2014 tavaszán készítettem néhány fotót, hogy dokumentáljam az aktuális állapotot:

Fotó: Vincze Miklós, 2014 /24.hu

 

Most, négy évvel később a változás szembetűnő: a 46,5×62,5 centiméteres plakát jó része már eltűnt, köszönhetően az elemeknek, és talán némi szándékos kaparászásnak, de nyomokban még olvasható a több egymásra rakott plakát legfelső darabjának szövege:

cof

dav
cof

cof

cof

Fotó: Vincze Miklós/24.hu

Hogy meddig marad még legalább részben olvasható a plakát? Talán még két-három évig, hogy aztán átadja helyét egy újabb vitrinnek, vagy a Nagykörút látványát uraló tarka cégtáblának.

Ezért néz ki annyira leprán a Nagykörút
A gagyi hirdetések és harsány fényreklámok nyomába eredtünk.

Ismer hasonlóan régi plakátmaradványt a fővárosban? Ossza meg velünk a kommentek közt!

A 2014-es és a friss fotók is a szerző felvételei.
Developing programming and coding technologies. Website design. Programmer working in a software develop company office.
Legyél te a címlaposunk!
Mondd el véleményed és nyerj!
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

U.S. President Donald Trump listens during a discussion at the Generation Next forum in the Eisenhower Executive Office Building in Washington, D.C., U.S., on Thursday, March 22, 2018. Trump today took his boldest step to level the economic playing field with China, ordering sweeping tariffs on Chinese goods in a move that could escalate already tense trade relations between the worlds two biggest economies. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images

A legnagyobb hülyeség, amit Trump tehet

Kommentek

Vác, 2018. február 28.
Németh Szilárd, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke Váci Fegyház és Börtönben, ahol sajtótájékoztatót tartott, miután látogatást tett az intézményben 2018. február 28-án.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.