Kultúra

Ha a hentes, a kurva meg a swingerező párok nem viszik be a népet magyar filmre, akkor semmi

A 2018-ra tervezett magyar mozifilmes felhozatalra igazán nem lehet panaszunk, jön az új Valami Amerika, újra rendez Szász János, lesz thriller, szélhámosság, cigány az űrben, munkatáborok, éneklő-táncoló ősrocker viszont úgy tűnik, nem lesz, ami mindenképpen jelentős pozitívum. A teljesség igénye nélkül íme néhány magyar film, amire érdemes lesz idén odafigyelni.

A hentes, a kurva és a félszemű

Már a január is egy magyar mozival indul, éspedig egy igen erősnek ígérkező darabbal. Az eredetileg Sóhajok hídja munkacímmel már tavaly is emlegetett film végül ezzel a jóval figyelemreméltóbb címmel kerül a mozikba január 25-én, a főszerepekben Gryllus Dorkával, Nagy Zsolttal és Hegedűs D. Gézával. A Horthy-korban játszódó történet valóban megtörtént, és a Szász Jánostól megszokott módon fantasztikusan vidám: van benne vágóhíd, gyilkosság, felesége testét áruba bocsátő férj, miegymás. Drukkolunk, hogy olyan jó legyen, amilyennek tűnik.

Éden

A Friss levegőt és a Pál Adriennt jegyző Kocsis Ági jó ideje dolgozik már Éden című filmjén, a forgatókönyvet már 2011 óta fejlesztik, így reméljük, hogy idén mozikba is kerül a végeredmény. A történet főhőse egy középkorú nő lesz, aki olyan szinten allergiás nagyjából mindenre, hogy kénytelen teljes elszigeteltségben élnie az életét – amíg egy tanulmány nyomán kapcsolatba nem kerül egy pszichiáterrel, aki – miközben közel kerülnek egymáshoz – megpróbál utána járni, tényleg beteg-e a nő.

Örök tél

Szász Attila nem szeret unatkozni, legalábbis erre utal, hogy feszített tempóban két filmje is elkészült, mindkettőt idén tervezik bemutatni. Az Örök tél ezek közül már az év elején, februárban debütál, a tervek szerint tévéfilmként, és pont passzol is majd a hűvös időhöz, az 1944 decemberében induló történet a GUPVI fogolytáborában játszódik, ahová a szovjet katonák magyarok ezreit hurcolták el kényszermunkára. Itt szövődik valószerűtlenül romantikus kapcsolat a túlélésért küzdő Csányi Sándor és Gera Marina között. Mellettük még néhány név a stáblistáról: Döbrösi Laura, Kurta Niké, Farkas Franciska.

 

Remélem, legközelebb sikerül meghalnod :)

Ez nem egy beszólás a trolloknak, hanem egy idei magyar film címe, Schwechtje Mihály kamaszodással és cyberbullyinggal foglalkozó elsőfilmjéé, mely finoman azt kapargatja, hogy a zaklató valójában maga is zaklatott. Gimnáziumi húsvásár, kegyetlen kamaszok, amatőr színészek – az ígéretesnek tűnő film valamikor idén tavasszal érkezik.

Az internetes zaklatásról nem lehet eleget beszélni, filmet kell belőle csinálni
A Remélem, legközelebb sikerül meghalnod :) forgatásán jártunk.

Curtiz

Topolánszky Tamás Yvan akkor került fel a hazai filmes térképre, amikor a DVNA című filmtervéhez készült konceptvideója szétterjedt a hazai netezők körében, akik nem bírták túltenni magukat a kísérteties hangulatú klipen. Abból a filmből sajnos azóta sem lett semmi, de azért az alkotó nem unatkozott, az NMHH Média Mecenatúra támogatásával Michael Curtizről készülő filmje bőséggel lefoglalta. A film az Oscar-díjas hazánkfia azon néhány hónapját mutatja be, amikor a Casablancát rendezte. Kertész Mihály egyedi rendezési stílusa mellett a hollywoodi aranykorról is kerül egy és más, hogy mikor, az egyelőre rejtély, de várhatóan még idén.

Nyitva

Nagypál Orsi eddig még nem rendezett nagyjátékfilmet, a debütálásra ezzel együtt viszont nagyon is kíváncsiak leszünk, minthogy olyan sorozatokban, mint például a Terápia, Nagypál már bizonyított. Nyitva című elsőfilmje vígjáték lesz, éspedig igen bevállalós témában: főhőse egy pár Radnay Csilla és Kovács Lehel alakításában, akik azzal próbálnak új életet lehelni kissé ellaposodott kapcsolatukba, hogy nyitottá teszik azt, azaz mindenféle szexkalandokba bonyolódnak, swinger-klubba mennek, és így tovább. A témában bőven van poénfaktor, várjuk nagyon.

X.

Ujj Mészáros Károly a Liza, a rókatündér után erős irányváltással fordulatos, pörgős, látványos thrillert rendez, az X. (tizedik) ígérete szerint skandináv stílusban, kőkeményen, melyben senki nem az, akinek látszik, pedig a Liza után itt is feltűnik Balsai Móni. Mellette Schmied Zoltán, Bede-Fazekas Szabolcs és Kulka János alakítják a főszerepeket, de Básti Juli, Hámori Ildikó, Szirtes Ági, Fekete Ernő és Szabó Győző is szerepel majd.

Befejeződött a Lizát rendező Ujj Mészáros Károly új filmjének forgatása
Kulka János is játszik a skandináv krimiket idéző, izgalmas produkcióban.

Apró mesék

Szász Attila bejáratott alkotótársával, Köbli Norbert forgatókönyvíróval jegyzett idei másik új filmje körül máris volt némi kavar, amikor az eredeti főszereplő Nagy Zsolt kiszállt a projektből, helyét Molnár Levente vette át. A Pappa pia blamája után ismét megmutathatja képességeit Szabó Kimmel Tamás, és az itthon ritkán játszó Kerekes Vica is feltűnik majd a filmben, mely 1945-ben, a háború utáni zűrzavaros Magyarországon játszódik majd, főhőse pedig egy szélhámos, aki kisebb-nagyobb hazugságokból próbálja fenntartani magát, már ameddig teheti.

Szabó Kimmel: Rengeteg szar árasztja el az országot kulturálisan, mert a döntéshozóknak nincs jó ízlése
Szabó Kimmel Tamás a Made in Hungária után ismét zenés filmben tűnik fel, de musicalt nem nagyon csinálna itthon. Interjú a miértekről, a filmezésről, az önismeretről, a magyar színész génállományáról és a közízlésről.

Lajkó – Cigány az űrben

Lengyel Balázs első nagyjátékfilmjét még tavalyra ígérték, ám sajnos egyelőre mégsem került mozikba, de várhatóan ez év tavaszán már tényleg megérkezik. A stáb is ígéretes, persze, de még ha ettől eltekintek, a teljesen őrült alapötlet miatt már önmagában is várnánk a filmet. A történet szerint 1957 elején a Szovjetunió úgy dönt, baráti országai közül Magyarországnak ad esélyt, hogy kiválassza a földkerekség első kozmonautáját, aki majd az első ember lehet az űrben. Ő lesz Serbán Lajos permetezőpilóta, azaz Lajkó, aki már gyermekkora óta betegesen vonzódik a csillagokhoz és az űrhöz. Az ötlet fergeteges, a címszerepet Keresztes Tamás alakítja, de Gyabronka József, Pálffy Tibor, Trokán Anna és Trokán Nóra, Szirtes Ági, Máté Gábor, Rajkai Zoltán, Trill Zsolt és Lukács Andor is feltűnik.

Virágvölgy

Ellopnak egy csecsemőt, majd felnevelik – teljesen komolyan erről szól Csuja László elsőfilmje a Filmalap Inkubátor programjának keretein belül készül, hát persze, ez a filmterv nyerte az egész versenyt. A történet szerint Bianka egy délután hirtelen felindulásból ellop egy csecsemőt, aztán játékból apát és otthont keres maguknak. Végül az enyhén értelmi sérült Laci befogadja őket, és míg a lány remekül szórakozik ezen az egészen, ő nagyon is komolyan veszi apai feladatait. A főhősök amatőrök, a fiút Réti László speciális olimpiai bajnok, a lányt Berényi Bianka modell-frontember-instasztár és ügyeletes fura lány alakítja.

Berényi Bianka: Miért ne mászkálhatnék fegyverrel és csirkével a kezemben?
A filmesek és a divatszakma is felfigyelt a húszéves magyar Instagram-sztárra.

Az Úr hangja

Pálfi György filmjével hasonló a helyzet, mint a Lajkóval, ezt is 2017-re vártuk, ám végül alighanem idén ősszel kerül a mozikba. A Stanislaw Lem regénye alapján készült film főhőse a harmincas éveinek végén járó Péter, egy titokzatos balesetekről szóló dokumentumfilmben felismerni véli a hetvenes években disszidált, azóta nem látott apját. Megpróbálja felkeresni őt Amerikában, majd kalandos nyomozás után végre rátalál az immár új családot alapított édesapára. Ennek a találkozásnak köszönhető az is, hogy a világ értesül arról: az univerzum megszólalt, nem vagyunk egyedül a világmindenségben. Az Úr hangja főszerepeit Polgár Csaba és a kanadai Eric Peterson alakítja, a stáb és a szereplőgárda is nemzetközi mix, ahogy a film nagy része is külföldön, Kanadában forgott.

Vándorszínészek

Sándor Pál filmje is a 2017-es évre volt ugyan betervezve, ám mégsem fért bele végül. Sebaj, idén is elfér, főleg, hogy a 19. századi kosztümös mozik általában egészen jól rezonálnak a magyar közönségben. A Vándorszínészek márciusban kerülhet a mozikba, és, bármily hihetetlen, egy csapat vándorszínész útját követi, amint a fővárosba, a vágyott kőszínházba igyekeznek, afféle kosztümös road-movie, a rendező ígérete szerint szerelemről és árulásról.

Rossz árnyék

Több mint tíz év szünet után jelentkezik új mozifilmmel a Kossuth-díjas Jeles András – szintén némi csúszással, hisz tavalyra volt tervben a bemutató. A 250 millió forintos Filmalap-támogatással készült A film főhősei egy különleges képességekkel megáldott huszonéves fiatalember és restaurátor apja, ám az alkotók ígérete szerint a Rossz árnyék Jeles András korábbi munkáihoz hasonlóan a történeten túl nyúlva a világ általános és aktuális állapotának felmutatása lesz majd. Az események középpontjában egy Holbein-festmény áll majd, mely telis-tele van rejtett utalásokkal, melyek felfejtése ugyanolyan fontos lesz a történetben, mint a szereplők sorsa.

Valami Amerika 3

Kérdés nélkül ez az év legvárósabb magyar közönségfilmje, szerencsére csak egész kicsit kell már várni rá, a filmet ugyanis február 15-én már láthatjuk is. A három lökött tesó kalandjai folytatódnak, ezúttal is lesz romantika, zene, tánc, ökörködés, és az akciót is alaposan felpörgették az alkotók. Így például a srácok a börtönt is megízlelik. A szokásos Szabó Győző – Pindroch Csaba – Hujber Ferenc trión kívül feltűnik Ganxta Zolee, Nagy Ervin, Scherer Péter, és a szokott hölgykoszorú is Oroszlán Szonjástól, Tompos Kátyástól, Ónodi Eszterestől. A Valentin-napi program ezzel meg is volna.

 

Drakulics elvtárs

Az év talán legbizarrabb szinopszisát Bodzsár Márk szállítja, aki visszarepít az ’70-es évekbe ugyan, ám mindezt egy fantasys húzással egy vámpír szemszögéből teszi, aki nyugatról a kádári Magyarországra érkezvén egyből a belügyi szervek célkeresztjébe kerül, igen ám, de a beszervezéséért felelős elvtársnő túlságosan is vonzó. Kattant ötlet, a megvalósítás mikéntjére remélhetőleg még ebben az évben fény derül.

Forog az új magyar vámpírfilm, itt vannak az első képek
Az Isteni műszakot jegyző Bodzsár Márk új filmjeként készül a Drakulics elvtárs, amely egy Kádár-kori romantikus történet lesz.

Rossz versek

A VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan nagyjából olyan szinten csípte el pár éve a jelen fiatal felnőtteinek mindennapjait, életük atmoszféráját, mint annak idején a Moszkva tér a kilencvenes évek elejéét. Kultikus is lett, mint annak a rendje, így aztán egész sokan várják azt, hogy Reisz Gábor mit mutat majd új filmjében, melynek ezúttal főszereplője is lesz.

Sunset

Nemes Jeles László egyfelől boldog lehet, hogy elsőfilmként egy olyan óriási alkotást hozott össze, mint a Saul fia, Oscarostól, mindenestől, ugyanakkor nem lehet egyszerű beleállni abba az elváráshalomba, amivel új filmjének szembe kell majd néznie. Ez lesz a Sunset, mely 1913-ban indul, és egy kalaposlánynak induló árva lány sorsáról szól majd – legalábbis a felszínen, a rendező ugyanis úgy fogalmazott, hogy ez a film valójában az addig ismert civilizáció elbukásáról szól majd. Premierdátum egyelőre nincs, reméljük, még ebben az évben megérkezik a film.

Fotó: Laokoon Filmgroup

Borítókép: Big Bang Media

Olvasói sztorik