Kultúra

Földig érő szakállára lépett a tűz elől menekülő polgármester, kitörte a nyakát

A valaha volt legszürreálisabb halált halt férfi arcszőrzete még ma, négyszázötven évvel később is látható.

A legértelmetlenebb halálesetek sorában számos trónkövetelő tör a csúcsra, így III. (Szakállas) Gottfried alsó-lotaringiai herceg (997-1069) – akit a hálószobája árnyékszékébe mászott orgyilkos döfött le egy feletébb kényelmetlen szögből –, vagy Adolf Frigyes svéd király (1710-1771), aki a legenda szerint abba halt bele, hogy a gyomra képtelen volt feldolgozni az elfogyasztott tizennégy zsömlét:

A képzeletbeli díj komoly esélye lehetne a felső-ausztriai kisváros, Braunau am Inn közel ötszáz évvel ezelőtti polgármestere, Hans Staininger is, aki leginkább úgy nézett ki, ahogyan a fantasy filmek varázslói:

földig érő, ősz szakálla volt.

A jó eséllyel egész életén át növesztett arcszőrzet annyira ikonikussá vált, hogy szobrok és domborművek egész során megörökített alakjával ma is a tizenhatezres városka számtalan pontján találkozhatunk:

Stainingert azonban nem intézkedései, vagy épp segítőkészsége tette halhatatlanná, hanem a halála. 1567. szeptember 28-án ugyanis iszonyú tűzvész kezdte pusztítani a várost, az emberek pedig pánikba esve menekültek. A felcsavart arcszőrzetét az esetek jó részében a zsebében hordó polgármesternek a zűrzavarban azonban elszabadult a szakálla, egy lépcsősor tetején pedig megtörtént az elkerülhetetlen:

rálépett a szakállára, majd lezuhant a lépcsőfokokon, és eltörte a nyakát.

A vezető testét a helyiek megmentették, temetése előtt azonban levágták a legnagyobb büszkeségének tartott, két részre választott szakállat, mely ma, négyszázötven évvel később a tartományi múzeum legféltettebb kincse.

 

Nem csak erről híresek

A német-osztrák határon fekvő kisváros természetesen szeretné, ha a világ a hosszú szakáll miatt emlegetné Braunau am Inn-t, de ez egyelőre nem így van, hiszen 1889. április 20-án itt született meg a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt vezetőjéből lett diktátor, Adolf Hitler. A szülőház még ma is áll, bár 2016 őszén felröppent a hír: hosszú évek jogi csatározása, illetve az állam vásárlásra mutatott igényének folyamatos elhárítása után kisajátítják, majd lerombolják, a XVII. századi, műemléki védettségű alapokra pedig új épületet emelnek.

Erre végül nem került sor, de ugyanezen év decemberében az ingatlant átvette az osztrák állam, egykori tulajdonosa pedig azóta sem tudta visszaszerezni. Egy teljes felújítást követően tanulási nehézségekkel küzdő gyermekeket fogadó oktatási központ lesz belőle.

 

Az Atlas Obscura nyomán, fotók: Wikimedia Commons

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik