Kultúra

Budapesten díjazták a világ legjobb dokumentumfilmjeit

Kiosztották a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (BIDF) elismeréseit.

Vasárnap este rendezték a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (BIDF) zárórendezvényén a Pesti Vigadóban, ahol a szakmai díjakat, valamint a közönségdíjat is átadták. A filmfesztivál életműdíját idén Gazdag Gyula filmrendező, egyetemi tanár kapta – közölték a szervezők (via MTI).

Gazdag Gyula nevéhez olyan kultikus dokumentumfilmek kötődnek mint a Hosszú futásodra mindig számíthatunk (1969), A válogatás (1970), A határozat (1972) vagy A bankett (1982).

Az életműdíj mellett öt kategóriában adták át a díjakat az esemény zárónapján. A Te felelős vagy (You’re Responsible) elnevezésű szekció győztes alkotása Ognjen Glanovic szerb rendező Mélyre temetve című filmje lett, amely a Belgrád külvárosában fekvő háborús tömegsír történetét dolgozta fel.

Az Én döntök (I Decide) kategória díját Carlo Guillermo Proto Életre kelteni Hassant (Resurrecting Hassan) című alkotása kapta. A filmben egy vak család története elevenedik meg. A zsűri értékelése szerint a rendező feszültséget teremtve vezeti el a nézőt az emberi függőség mélységeibe.

Anna Zamecka lengyel rendező Áldozat (Komunia) című alkotása lett az Ők ártatlanok (They’re Innocent) kategória győztese. A filmben Ola, a 14 éves kislány maga gondoskodik igénytelen apjáról, autista öccséről és tőlük külön élő anyjáról. A zsűri értékelése szerint az alkotás szinte észrevétlenül vonja be a nézőt a történetbe, és mutatja meg a küzdelmet, amint Ola megpróbálja újraegyesíteni családját, és kamaszból idő előtt felnőtté érik.

A Mi változunk (We’re Changing) elnevezésű szekcióból a zsűri Roman Shumunov Babiloni álmodozók (Babylon Dreamers) című alkotását ítélte a legjobbna

A Rövid leszek kategória (I’ll Be Short) legjobbja Marcin Sauter rendező Zhalansh, a fantomváros (Zhalanash: Empty Shore) című filmje lett. A rövidfilm a zsűri értékelése alapján képi- és zenei megoldásai révén valós művészi- és moziélményt nyújt a nézőknek.

Közönségdíjban a horvát Lucija Stojevic La Chana, a flamenco királynője című alkotása részesült. Különdíjat kapott két magyar film: Bartha Máté Bajnok (Champion) és Simonyi Balázs Ultra című alkotása.

Az idei BIDF programjának legfontosabb témái között szerepelt az oktatás, a gyerekek és a család problémái, a generációs különbségek és a változó világ, a demokrácia-szabadság-hatalom hármasa, valamint a másság.

A gyerek attól még ugyanúgy szenved, hogy jó képet vág hozzá
Jön a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál, ahol egész sor film foglalkozik sanyarú gyereksorsokkal kicsit másként, mint a szokott kesergés.
Kiemelt kép: Komunia/Áldozat (Wajda Studio/HBO Europe)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik