Kultúra

Amerikában díjazták Deák Júlia Azonosítás című rövidfilmjét

Független filmes díjat nyert a magyar alkotás egy idén debütáló nemzetközi mustrán.

Deák Júlia Azonosítás című rövidfilmje elnyerte a legjobb idegen nyelvű kisjátékfilm produceri díját az idén debütáló American Filmatic Arts Awards (AFAA) független nemzetközi filmes elismerései közül.

Az American Filmatic Arts Awards olyan filmes szervezetként jött létre, amely a nemzetközi független filmművészet alkotásaival foglalkozik – írja az MTI.

A nemzetközi és amerikai független filmesek munkáinak első válogatását december 3. és 8. között vetítik két brooklyni helyszínen. Az első díjátadóra is ekkor kerül sor, s ezentúl félévente szervezik meg – olvasható az AFAA honlapján.

A díjazottakat egy több mint 20 tagú, filmkritikusokból, filmkészítőkből, filmipari szakemberekből, forgalmazókból és producerekből álló testület ítélte oda.

Az AFAA idei díjaira bármely ország független filmes produkciói pályázhattak, amely 2015 januárja után készült el. Deák Júlia alkotása a legjobb idegen nyelvű rövidfilm produceri díját kapta.

Az Azonosítás emellett meghívást kapott a Los Angeles-i Rövidfilm Fesztiválra.

Deák Júlia filmje a 17 éves Meggie-ről szól, aki egy 1944-es halálmenet helyszínét próbálja megtalálni Budapesten. A filmet korábban a Svájci Nemzetközi Filmfesztiválon is díjazták és megkapta az Európai Független Filmdíj legjobb rövidfilm kategóriájának Platina-díját.

A New York-i Eurázsiai Filmfesztivál és az Amerikai Független Filmfesztivál igazgatói által alapított AFAA a kortárs független filmművészet felfedezését tűzte ki célul, s egyúttal a 21. századi médiában lezajló gyors változásokra reagálva a meglévő filmes kultúra ápolásán túl egy új filmes kultúra megteremtésében kíván szerepet vállalni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik