Kultúra

Bruno Mars egy hajszállal, de megnyerte a Grammy-gálát

Ahhoz képest, hogy vasárnap este (nálunk hajnali fél 2-től) tartották New Yorkban a 60. Grammy-díjátadót, semmi sem emlékeztetett a kerek évszámra. A zeneipar Oscarjáról van szó, de sokkal kevésbé érdekes a gála annak ellenére, hogy mindig megjelenik az összes A-listás név, sőt, minden évre jut valami botrány: idén például az se volt biztos, hogy az év albuma kategóriájában jelölt Lorde megjelenik a Grammyn. Végül ott ült a közönség soraiban, de mégiscsak furcsa, hogy egyedüli nőként csak őt nem kérték fel önálló produkcióra.

Igazi darálás minden évben a Grammy, ami már a gála előtt órákkal elkezdődik, annyi kategória létezik. Alig lehet összehasonlítani az Oscarral, hiszen ott pont az a lényeg, hogy nem egyszerű bekerülni a jelöltek közé sem, itt viszont több mint 80 külön kategóriában hirdetnek győztest műfajokra lebontva. Ahhoz képest, hogy ez a legnagyobb zenei elismerés, inkább egy látványos show az egész a tévének, úgyis csak négy cím számít igazán (az év albuma, felvétele, dala, és a legjobb új előadó).

Hogy mennyire követhetetlen a jelöltek és nyertesek sora, ahhoz elég annyit tudni, hogy létezik prózai díj is, amit 2018-ban Carrie Fisher hangoskönyve nyert, de legalább az év polkájától már megváltak a szervezők.

Az estét az a James Corden vezette, aki nálunk leginkább az autós karaoke-műsoráról híres, amúgy pedig egy közepes late night show-t vezet Los Angelesben. Túl sok dolga azonban nem volt, itt nincs olyan fajsúlyos nyitóbeszéd, mint mondjuk az Oscaron, Corden tisztességesen, nagyobb poénok nélkül nyomta végig a műsort, néhány olyan kellemetlen bejátszóval, mint a metró-karaoke Shaggyvel és Stinggel. A párosítás nem volt véletlen, ugyanis egy-két kategóriával később Sting az Englishman in New York reggae-s változatát énekelte a retró és örök fiatal Shaggyvel.

Fotó: Kevin Winter/Getty Images

Kendrick Lamar és Bruno Mars vittek mindent

Jay-Z már nem bojkottálja a gálát, de ez sokáig nem így volt: amióta 1989-től bevezették a rap kategóriáját, azóta harcolnak a fekete előadók a Grammyvel. Jay-Z viszont éppen Beyoncé és a közös számuk, a Crazy in Love miatt tért vissza 2004-ben, és erről most mesélt.

Hosszú évekig alulreprezentálta a Grammy a hiphopot, illetve a zsűri kiborította a fekete művészeket, Jay-Z-től Snoop Doggig a legnagyobb nevek szólaltak fel korábban. Snoop Doggot például már tizenötször jelölték 1994 és 2014 között, mégsem nyert egyetlen egyszer sem. Azt sem fogja a hiphop és az R&B egy ideig elfelejteni, hogy tavaly Adele vitte el az év albuma címet Beyoncé helyett. Vagy vegyük 2014-et, amikor a legjobb rapalbum kategóriájában, hazai pályán nyert szobrot Kendrick Lamar elől Macklemore.

Téged kiraboltak. Azt akartam, hogy nyerj, ez neked járna. Furcsa és szar, hogy én loptalak meg.

– írta négy évvel ezelőtt a rapper Kendrick Lamarnak, mire a szintén kiütött Drake csak annyit reagált, hogy elég olcsó húzás, csináljon inkább jobb zenét, ne magyarázkodjon.

Fotó: Christopher Polk/Getty Images

Lényeg a lényeg, hogy Kendrick Lamar kérdés nélkül megérdemelte a díjakat, az is csoda, hogy eddig nem tarolt a Grammyken. Ő nyitotta a műsort, és ő is volt az este egyik legnagyobb nyertese, beszédében pedig a rap nagyöregeihez szólt, és szinte biztos, hogy a trumpos csatája miatt Jay-Z-t ajánlotta elnöknek. Ha a rapper megfogadja az augusztusban nálunk koncertező Kendrick Lamar tanácsát, akár Kanye Westtel is megküzdhet.

Jay-Z-t nyolc kategóriában jelölték, de nem vitt haza semmit, Bruno Mars viszont hét Grammy-díjjal távozott, amíg Kendrick Lamar összesen ötöt nyert, Ed Sheeran kettőt. 

A Grammy legfontosabb pillanata mindig az év albuma, ahova mintha csak kötelességből tuszkolták volna be az egyetlen női előadót, Lorde-ot. Nem is rúghatott labdába, az este elején eldőlt, hogy az egész gála Kendrick Lamar és Bruno Mars meccse lesz. Nem volt túl nagy meglepetés Bruno Mars győzelme, tud táncolni, jó a hangja, és egy komplett csapat dolgozik azon, hogy folyamatosan ott legyen a toplisták élén.

Fotó: Kevin Mazur/Getty Images

Kesha és a #MeToo

Az egész gálaszezont átszövi Harvey Weinstein botránya. Lehet, hogy lassan kezdjük elfelejteni a producer nevét, de ez már rég nem róla szól, sorra buknak el a Weinsteinhez hasonló, hatalmukkal visszaélő művészek (bár tegyük hozzá, hogy a #MeToo-kampány olyanokat is magával rántott, akik nem tartoznak a producer körébe). A Golden Globe pedig már a tavalyi év végén eldöntötte, hogy feketében tüntet a szexuális zaklatás ellen, szinte minden vendég Time’s Up (letelt az idő) feliratú kitűzőt rakott magára a mozgalom jegyében.

A nőkről szólt az idei Golden Globe-gála
Az idei Golden Globe-gála főként a zaklatások elleni kiállásról szólt, ennek megfelelően születtek az idei díjak is.

A Grammyn a feketét fehérre cserélték, a vörös szőnyegen a legtöbben fehér rózsával vonultak fel, Janelle Monae énekesnő pedig egy elég kemény beszéddel készült a témában.

Békével jöttünk, de komolyan vesszük a szakmát, és két szót üzenünk azoknak, akik megpróbálnak elhallgattatni bennünket: letelt az idő. Lejárt az egyenlőtlenség ideje. Lejárt a diszkrimináció ideje. Lejárt a zaklatások ideje, és lejárt a hatalommal való visszaélés ideje.

– Monae után talpig fehérben Kesha Cyndi Lauperrel, Camila Cabellóval, Julia Michaelsszel és Andra Day-jel énekelte el a Prying című számát.

Fotó: Christopher Polk/Getty Images

Nem véletlenül Kesha vállalta magára a feladatot, elvégre hosszú éveken át a kiadójával és Dr. Luke-kal való harca és pereskedése miatt nem jelentetett meg új albumot egészen 2017-ig. Állítása szerint a producere, Dr. Luke bedrogozta, megerőszakolta, majd később is többször bántalmazta. A céggel viszont egy tíz lemezes szerződést kötött, és a bíróság döntése szerint nem érvényteleníthették a megállapodást. Az énekesnő végül visszalépett a pertől, és újra dolgozni kezdett.

Ami még történt

  • James Corden vezette a tavalyi évhez hasonlóan a díjátadót, úgy látszik elfogytak a humoristák, Jimmy Kimmel szintén másodszorra lesz az Oscar házigazdája
  • a U2 egy előre felvett videóval lépett fel Kendrick Lamar után a háttérben a Szabadság-szoborral
  • Dave Chappelle kameózott egyet a Grammyn
  • a #MeToo mellett Donald Trump is szerephez jutott, Michael Wolff újságíró Trump elnökségéről szóló, óriási port kavart könyvéből olvasott fel többek között John Legend és Cardi B (a rapper azt se nagyon értette, hogy miért olvassa fel a sorait) , aztán hirtelen megjelent Hillary Clinton is

  • bár nem ma váltott stílust, mégis minden alkalommal furcsa látni, hogy jutott Miley Cyrus a műpéniszektől a nagyestélyiig, a Grammyn a Kingsman című filmből kilépett Elton Johnnal énekeltek
  • természetesen volt Despacito is, de valahogy kilógott a sorból, nem is nyertek semmit
  • Lady Gaga egy angyalszárnyas zongoránál adta elő a maga két percét
Fotó: Kevin Winter/Getty Images
  • a legmenőbb női rapper, Cardi B Bruno Marsszal táncolta le Finesse című számukat, ami ugyanolyan menőn nézett ki, mint a klipben

Mindenki rapper akar lenni, de inkább szerezz egy kurva melót!
A női rap legújabb arca, Cardi B a nemzedéke egyik legnagyobb sztárja lehet. Feminista, szabad szájú, fekete, és piszok tehetséges.

Az év albuma:

Childish Gambino: Awaken, My Love!
Jay-Z: 4:44
Kendrick Lamar: Damn.
Lorde : Melodrama
Bruno Mars: 24K Magic

Az év felvétele:

Childish Gambino: Redbone
Luis Fonsi & Daddy Yankee featuring Justin Bieber: Despacito
Jay-Z: The Story of O.J.
Kendrick Lamar: Humble.
Bruno Mars : 24K Magic

Az év dala:

Luis Fonsi & Daddy Yankee Featuring Justin Bieber: Despacito
Jay-Z: 4:44
Julia Michaels: Issues
Logic Featuring Alessia Cara & Khalid: 1-800-273-8255
Bruno Mars: That’s What I Like

Legjobb új előadó:

Alessia Cara
Khalid
Lil Uzi Vert
Julia Michaels
SZA

Legjobb videóklip: 

Beck: Up All Night
Jain: Makeba
Jay-Z: The Story of O.J.
Kendrick Lamar: Humble.
Logic featuring Alessia Cara & Khalid: 1-800-273-8255″

Legjobb rapelőadás:

6lack: Prblms
Goldlink featuring Brent Faiyaz & Shy Glizzy: Crew
Jay-Z featuring Beyoncé: Family Feud
Kendrick Lamar featuring Rihanna: Loyalty. 
SZA featuring Travis Scott: Love Galore

Legjobb rapdal:

Cardi B: Bodak Yellow
Danger Mouse featuring Run the Jewels & Big Boi: Chase Me
Kendrick Lamar: Humble.
Rapsody: Sassy
Jay-Z: The Story of O.J.

Legjobb rapalbum:

Jay-Z: 4:44
Kendrick Lamar: Damn.
Migos: Culture
Rapsody: Laila’s Wisdom
Tyler, the Creator: Flower Boy

Legjobb R&B előadás:

Daniel Caesar featuring Kali Uchis: Get You
Kehlani: Distraction
Ledisi: High
Bruno Mars: That’s What I Like
SZA: The Weekend

Legjobb R&B dal:

PJ Morton: First Began
Khalid: Location
Childish Gambino: Redbone
Bruno Mars: That’s What I Like

Legjobb R&B album:

Daniel Caesar: Freudian
Ledisi: Let Love Rule
Bruno Mars: 24K Magic
PJ Morton: Gumbo
Musiq Soulchild: Feel the Real

Legjobb Urban contemporary album: 

6lack: Free 6lack
Childish Gambino: Awaken, My Love!
Khalid: American Teen
SZA: Ctrl
the Weeknd: Starboy

Legjobb szóló popelőadás:

Kelly Clarkson: Love So Soft
Kesha: Praying
Lady Gaga: Million Reasons
P!nk: What About Us
Ed Sheeran: Shape of You

Legjobb popduó/együttes előadás:

The Chainsmokers & Coldplay: Something Just Like This
Luis Fonsi & Daddy Yankee Featuring Justin Bieber: Despacito
Imagine Dragons: Thunder
Portugal. The Man: Feel It Still
Zedd & Alessia Cara: Stay

Legjobb popalbum: 

Coldplay: Kaleidoscope
Lana Del Rey: Lust for Life
Imagine Dragons: Evolve
Kesha: Rainbow
Lady Gaga: Joanne
Ed Sheeran: ÷ (Divide)

Legjobb rockelőadás: 

Leonard Cohen: You Want It Darker
Chris Cornell: The Promise
Foo Fighters: Run
Kaleo: No Good
Nothing More: Go to War

Legjobb rockdal:

Metallica: Atlas, Rise!
K.Flay: Blood in the Cut
Nothing More: Go to War
Foo Fighters: Run
Avenged Sevenfold: The Stage

Legjobb rockalbum:

Mastodon: Emperor of Sand
Metallica: Hardwired…to Self-Destruct
Nothing More: The Stories We Tell Ourselves
Queens of the Stone Age: Villains
the War on Drugs: A Deeper Understanding

Kiemelt kép: Kevin Mazur/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik