Kultúra

Százmilliókat lopott a nyugdíjasoktól, de nem lehet rá haragudni

A Netflix január közepén mutatta be egy lengyel származású amerikai férfi, Jan Lewan történetét a Polka King (A polka király) című filmben, aki a pilótajáték mestere volt a 90-es években. Egyesek szerint közel 10 millió dollárt csalt ki idősektől, és kihasználta, hogy a nyugdíjasok megbíztak benne, mivel egy rokonszenves figura, aki soha nem akart semmi rosszat, de azért mégis megkárosított több száz embert. A Netflix sajnos túl engedékeny volt Lewannal, a főszereplő Jack Black csak az egyik oldalát tudta hitelesen bemutatni, A polka királyban érezni, hogy az amúgy lengyel mulatóst játszó férfi szerette volna, ha mindenki jól jár, de nem felejthetjük el, hogy egy szélhámosról van szó. Bárkinek el tudta adni a vackait, és lehetetlenül magas hozamot ígért. Ki a hülye ilyenkor: aki elhiszi a mesét vagy a csaló?

A filmről spoilerezni fogok, de csak azért, mert igaz történetről van szó, és hiba volna kihagyni Jan Lewan életét, csak így lehet megérteni, hogy mit miért tett. Képzeljen el egy olyan embert, akinek tök mindegy, hogy ejtik a nevét, lehet Jan vagy Dzsen, talán fogalma sincs a helyes alakról. Lewandowski (aki Amerikában már csak Lewan lett) 1941-ben született Lengyelországban, a 70-es években Kanadán keresztül utazott Amerikába, és pontosan tudta, hogy sohasem fog visszatérni a szülővárosába. Amerikai akart lenni, az amerikai álmot akarta élni úgy, hogy nem gondolt bele, hogy mit árt egy kis ügyeskedéssel.

Legalábbis az elején: a több millió dollárnál már nehéz bármilyen jóhiszeműséggel védeni Lewant. 

A harmincas éveiben járó férfi egy telefonos adománygyűjtő műsorban, úgynevezett teletonon ismerte meg a jóval fiatalabb feleségét, Rhonda Lewant (a filmben Marla Lewan a neve, és Jenny Slate játssza), aki még egy szépségversenyen is nyert. Lewan már ekkor a polkából élt, búcsúkon, különböző rendezvényeken játszott a zenekarával, és a közönség 95 százaléka nyugdíjasokból állt. A filmből és a még 2009-ben kijött, Lewanról szóló doksiból (ezt is a Netflixen kell keresni, The Man Who Would Be Polka King címmel) kiderül, hogy mindenki imádta Jan Lewant, akkora mulatós haknit nyomott, amekkorát még sosem látott Pennsylvania. Ha pedig nem énekelt, akkor a hazeltoni ajándékboltját igazgatta, ahol mindent árult, ami lengyel: ékszerektől a népviseletig rengeteg kacatot sózott rá a helyiekre. Azt viszont, hogy mennyire nem kifizetődő üzlet a polka, a film egy egyszerű példával érzékelteti,

még akkor is vonakodnak kifizetni érte 3 dollárt a nézők, ha a saját rokonuk zenél. 

Szóval Lewannak kellett valami pluszbevétel, úgyhogy fogta magát és a leendő befektetőinek 12 százalékos kamatot ígért. A bank csak 3 százalékkal kalkulált, szóval hamar elkezdtek kopogtatni a rajongók, akik feltétel nélkül megbíztak a lengyel férfiban. Egy papírfecni ellenében simán átnyújtották az akár több tízezer dolláros csekkeket. Persze nem az ajándékbolt és a féktelen haknizás tette gazdaggá a befektetőket, egyszerű piramis az egész, mikor az új ügyfelek tőkéje fedezi a régiek hozamát. Lewan hógolyóként görgette maga előtt az adósságot, egyre nagyobbra gyúrta.

Fotó: Netflix

Ki ne bízna egy olyan emberben, aki ismeri a pápát?

Lewan vonzereje nem a hangjában rejlett. Lehet, hogy gyerekkora óta énekelt, és egyszer még Grammyre is jelölték (nem nyert a polkájával), de valójában a nyájas személyisége vonzotta a nyugdíjasokat. A dokumentumfilmben több pórul járt házaspár is arról beszélt, hogy ha

ismernénk Jan Lewant, bátran rábíznánk a megtakarításunkat.

Sőt, a polkakirály ügyesen győzte meg áldozatait a pluszadományokról a további nyereség reményében. Ettől függetlenül nem élt nagy lábon, nem vett óriási medencés házat, csak egy normális életszínvonalat biztosított a családjának, és bővítgette a polkabirodalmát. Többek között egy utazási irodát nyitott, a közönségének európai körutakat szervezett, pápai audienciás csomagot kínált. Igen, konkrétan azzal hirdette magát, hogy le tud szervezni egy személyes találkozót II. János Pál pápával – akit amúgy tényleg ismert, de senki sem tudta honnan. Persze nem volt valós audiencia, csak Lewan elindult egy pénzzel teli bőrönddel a Szent Péter bazilika felé Rómába, aztán a nyugdíjasok tényleg fényképezkedhettek a pápával. Ilyen ember volt Jan Lewan, a saját módszereivel vitte végig a terveit, nem tudott csalódást okozni soha senkinek.

Aztán ott van az a sztori, amikor a felesége rájött, hogy egy ideje már nem Rhondának hívjak, hanem Mrs. Lewannak. Újra meg akarta valósítani önmagát, úgyhogy kitalálta, hogy Pennsylvania szépe akar lenni. Láthatóan nem Rhonda Lewan volt a legesélyesebb, de az ő nevét mondták ki a végén, ő kapta a koronát. Valaki átírta a pontszámokat, és lehet tippelni, ki nyúlt át a zsűri feje felett. Egyértelműen sosem derült ki, hogy Jan Lewan intézkedett volna, de ha így volt, magának köszönheti a vesztét. Bekerült a híradókba, a felesége pedig nem adta vissza a koronát és a nyereményeket, úgy sem, hogy a zsűri kerek perec kijelentette, hogy nem őt hozták ki szépségkirálynőnek.

Jan Lewan elindult a lejtőn, ki akarná a pénzét egy talán korrupt valakire bízni?

Sokan követelték vissza a befektetésüket, és Lewan csak egy extra és kivételes ajánlattal tudta a bizalmasok egy részét visszacsábítani: 12 százalék helyett húszat ajánlott. Csak akkor dőlt össze végleg a kártyavár, mikor egy turnéra menet balesetet szenvedett a zenekar. Két férfi meghalt, Lewan fia pedig életveszélyes sérüléseket szenvedett, és sokan kételkedtek a felépülésében. A pilótajátékra fény derült, többen adhatták fel a polkást, ráadásul sokan az anyósára gyanakodtak, aki mindig is utálta Lewant, hiszen rendes és biztos életet kívánt a lányának és az unokájának. A csalót 2003-ban ítélték öt év börtönre, amiből az első négyet fegyházban töltötte gyilkosok között. Meglehet, hogy példát akartak vele statuálni, a tárgyaláson volt, aki a pokolra kívánta az egykor ünnepelt polkakirályt.

Jack Black viccet csinált a csalóból

A Polka King egyáltalán nem rossz film, csak éppen nem pontos. Egy érdekes sztori, amiben hozzánőtt a főszereplő karaktere a készítőkhöz, teljes egészében hiányzik a drámai vonal, pedig nem lehet elmenni a több millió dolláros kár mellett. Persze ki lehet röhögni azokat a szerencsétleneket, akik túl türelmetlenek voltak kivárni az alacsony banki kamatot, de azért nem gondolhatja senki, hogy Jan Lewan ne lett volna tudatában a tetteinek. Maya Forbes és Wallace Wolodarsky egy szuper embernek állították be Lewant, aki mindenkinek csak jót akar, sőt, sokáig azt se tudta, hogy illegális a pilótajátéka. Boldoggá akarta tenni a feleségét, az anyósát és a naiv rajongóit, akik bedőltek a pápának, a polkának és Lewan sármjának. És ez a másik: alapvetően Jan Lewan egy sármos és jóképű férfi volt, akibe beleestek a nénik, nem egy kedves, pocakos mókamester, mint Jack Black. Nincs túl sok közös vonása a polkással,a humora sajnos eltereli a figyelmünket a lényegről, hogy több száz ember ment tönkre a családjával együtt. 

Ha az ember csak a Polka Kinget nézi meg, egyszerűen nem tud Jan Lewanera haragudni. Megbocsát neki, és inkább a nyugdíjas párokat nézi hülyének, amiért megették a mesét. Minden olyan részt elnagyolt a két rendező, ami egy kicsit éreztetné, hogy milyen komoly ügyről van szó, a tárgyalást és a balesetet is egy pillanat alatt elintézték, holott két ember vesztette életét egy alvó sofőr miatt, aki szintén a zenekar tagja volt.

A színészek viszont mind nagyszerűek: Marla Lewan (Jenny Slate, Zootropolis – Állati nagy balhé, Big Mouth) tökéletes a feleség, Rhonda Lewan szerepében, ahogy az anyóst is végig utáljuk (Jacki Weaver, Napos oldal), Jack Black pedig polkára született. Egyedül a főleg Wes Anderson-filmekből ismert Jason Schwartzmannal (Utazás Dardzsilingbe) akadtak gondjaim. Nem tudott kilépni az eddig megszokott karaktereiből, Jan Lewan egyik zenészét alakította, de mintha egy paródiát láthattunk volna tőle, és nem egy létező embert. Így is abszolút szerethető film a Polka King, de nem ad teljes képet Jan Lewan történetéről.

The Polka King, amerikai életrajzi film, 95 perc Netflix. 6/10

Kiemelt kép: Netlfix

Ajánlott videó

Olvasói sztorik